Mistet oversikten? Her er noen av de viktigste nyhetene i Norge søndag 19. april:

Virus-situasjonen nå:

7 078 er bekreftet smittet av koronaviruset.

158 er innlagt på sykehus, 58 ligger på intensivavdeling og 48 er tilkoblet respirator.

165 er døde.

Aller først:

  • Helgas store sak handler om hvordan nyslått oljefondsjef Nicolai Tangen (53) i fjor høst fløy inn flere norske samfunnstopper til et tredagers «drømmeseminar» i Philadelphia. Flere av gjestene ble i ulik grad påspandert hotell, mat og reise – og artisten Sting underholdt.
  • Blant deltakerne var avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad, tidligere oljefondsjef Knut Kjær, regjeringsadvokat Fredrik Sejersted, FN-ambassadør Mona Juul og statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H), for å nevne noen.
  • Hovedpersonen selv mener det er «helt feil» at seminaret var forsøk på smøring – og viser til at invitasjonene gikk ut allerede i mai 2018, samt at ingen i Norges Banks ansettelseskomité deltok. Men nå vil Norges Banks representantskap behandle ansettelsen av Tangen i et ekstraordinært møte.
  • Da søkerlisten til toppjobben i oljefondet ble kjent i februar, sto for øvrig ikke Tangen på denne (navnet hans var heller ikke unntatt offentlighet). 26. mars ble han presentert som ny sjef. Ap og SV mener det er grunn til å gjennomgå hele prosessen.
  • Men: – Det er overhodet ingen kobling mellom ansettelsen og dette arrangementet, sier Norges Bank-sjef Øystein Olsen.
  • E24-redaktør Gard L. Michalsen stiller følgende krav til Norges Banks egne undersøkelser: «Svarene må være presise, og med en helt annen grad av offentlighet enn tidligere. Allmennheten må få innsyn i absolutt all korrespondanse som vedrører kandidaturet. Også den mellom Russell Reynolds (hodejegerfirmaet, red. anm.) og Tangen selv».

Kort om korona:

  • Rundt 3000 bedrifter har så langt benyttet seg av regjeringens søkeportal for «kontantstøtte», som åpnet lørdag for bransjene der myndighetene har beordret stenging – for eksempel frisører. Bedrifter i andre bransjer får tilgang til portalen mandag. Så mange som 140 000 bedrifter kan totalt komme til å søke.
  • 72 prosent av de spurte i en ny undersøkelse fra Opinion, svarer «ja» på spørsmålet om de vil sende barna på skolen når den åpner 27. april. 10 prosent svarer nei, mens 19 prosent er usikre. For barnehagene, som åpner til uka, er resultatene dårligere: Bare 62 prosent svarer ja, 24 prosent sier nei, mens 13 prosent er usikre.
  • Vi beveger oss langt mer nå enn under starten av koronatiltakene, ifølge nye tall fra Telenor, som beskriver dette som en «sakte, men stabil økning i mobilitet for den norske befolkningen». – Det viser det man kanskje kan frykte, at nå tenker mange at det verste er over og at man kan begynne å slakke av igjen, sier assisterende direktør Geir Stene-Larsen i Helsedirektoratet.

Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.