Mistet oversikten? Her er noen av de viktigste korona-nyhetene fra Norge fredag 17. april:

Virus-situasjonen nå:

  • 6 937 er bekreftet smittet av koronaviruset i Norge.
  • 165 er innlagt på sykehus, 65 ligger på intensivavdeling og 51 er tilkoblet respirator.
  • 161 er døde.

Mer korona-nytt:

  • I nye beregninger anslår Folkehelseinstituttet (FHI) at det såkalte reproduksjonstallet i koronaepidemien den 15. april var helt nede i 0,68 – eller mer konkret i intervallet mellom 0,55 og 0,88. Les hele rapporten her– Det er jo tydelig at det som gjøres nå, det å holde avstand, for å si det litt enkelt, virker. Det er effektivt, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.
  • EØS-tilsynet ESA har nå godkjent den norske regjeringens ordning med «kontantstøtte» til bedrifter som er rammet av omsetningssvikt under koronakrisen. Søkeportalen åpner lørdag – regjeringen holder pressekonferanse allerede i kveld klokken 21.
  • Verdal og Steinkjer kommune (selvfølgelig) var først ute med å åpne for at skjenkesteder i en begrenset periode kan få salgsbevilling av alkoholholdig drikke med høyst 4,7 prosent – en slags «take away», der målet er å få omsatt varelager som ellers kan gå til spille.
  • Byrådet i Oslo går inn for det samme og søkte i dag om at «steder som har skjenkebevilling og tilbyr take away-mat, også kan tilby kundene sine take away-øl», ifølge byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Altså, dette betyr ikke at folk kan gå rundt i gatene med halvlitere på glass.
  • Kulturminister Abid Raja (V) har opprettet en nasjonal 17. mai-komité bestående av representanter fra 17. mai-komitéene i 16 ulike kommuner, som har bestemt at det klokken 13. på 17. mai vil bli avfyrt salutt ved ni festninger og at Det norske solistkor deretter skal synge «Ja, vil elsker» – og alle kan bli med.
  • I ettermiddagens pressekonferanse varslet for øvrig Raja at regjeringen innen utgangen av april skal avklare om det vil bli lov med større kultur- og idrettsarrangementer etter 15. juni. Et videreført forbud vil føre til mange avlysninger i sommer, men gjør at arrangørene kan påberope seg «force majeure» og unngå ytterligere kostnader.
  • Selv om verdenskjente (om enn ikke for oss) sikkerhetseksperter mener at den norske smittesporingsappen er totalt nytteløs, har rundt 730 000 nordmenn allerede lastet den ned fredag formiddag. Les for øvrig denne om hvilke opplysninger du faktisk gir fra deg.

Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.