Utfordrer Boris Johnson: «Vi har lange tradisjoner for tullekandidater. Johnson er et prima eksempel»

– Hvis jeg, på min lille måte, kan feire demokratiet ved å videreføre tradisjonen med tullekandidater i det 21. århundre, er det alt jeg håper på. Det sier komikeren Jon Harvey til Filter Nyheter. Harvey er mannen som ved dette valget, som ved det forrige, utfordrer den sittende statsministeren i hans eget hjemdistrikt. På en mildt sagt ukonvensjonell måte – i karakter som ond romkriger, komplett med hjemmesnekret kostyme, og kampsaker som «gjeninnfør tekst-tv umiddelbart» og «gjør Piers Morgan utslippsfri innen 2030».

Kan bli vraket av hjemme-velgerne

Storbritannia går i dag til urnene for å velge nye representanter til Underhuset, bare to og et halvt år siden forrige gang. Statsminister Boris Johnson gambler på å få et parlament med sine folk i så stort flertall at den herostratisk berømte skilsmisseavtalen med EU omsider kan vedtas. Meningsmålinger viser imidlertid at britene kan ende med et nytt «vippeparlament», der ingen partigruppe har flertall alene. Men det er mer på spill for Johnson: Han kan selv bli kastet som parlamentsmedlem. Statsministeren stiller til valg i kretsen Uxbridge og South Ruislip, en velstående London-forstad rundt tre mil vest for sentrum. I 2017-valget gikk 6,5 prosent av velgerne her fra å stemme konservativt til å stemme Labour. Skjer en tilsvarende velger-glidning i dag, blir kretsen representert av 25 år gamle Ali Milani – på mange måter statsministerens rake motsetning, som troende muslim og med bakgrunn som iransk innvandrer.

Møtte May

Det er imidlertid flere kandidater i Uxbridge og South Ruislip, og den mest oppsiktsvekkende av dem kaller seg Count Binface. Han driver valgkamp i pseudonym, med en hjemmelaget scifi-rustning og med en diger bøtte på hodet, noe den britiske valgloven åpenbart mangler regler mot. Valgkampsaker? Vel – «nasjonalisèr Adele»...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.