Utarmede militærstyrker, resistente bakterier og pengejuks i valgkamp

Joshua French’ søster demper forventningene om snarlig hjemreise for Kongo-fangen, mens Erna demper forventningene om ferjefrie reiser mellom Stord og Os.

Ellers:


MER TIL MILITÆRET: Donald Trump forbereder sitt første statsbudsjett og taler til Kongressen i ettermiddag, men varslet allerede i går at det blir en historisk økning av forsvarsbudsjettet: 53 millarder dollar, eller ti prosent, for å «gjenoppbygge USAs utarmede militære styrker på et tidspunkt vi trenger det mer enn noensinne». Skal presidenten holde sine valgløfter om samtidig å bevare velferdsprogrammer som Social Security og Medicaid (stikk i strid med det partiet hans ønsker) og øke pengebruken på politi og infrastruktur, betyr det enorme kutt i utgiftene til alt fra forskning, utdanning, utvikling av lokalsamfunn og skatteinnkrevelse til miljøarbeid, diplomati, fattigdomsbekjempelse og u-hjelp, skriver New York Times. «Myndighetene må lære seg å stramme livreima, noe familier over hele familier allerede har vært nødt til», som Trump sa i går. Han må imidlertid regne med hard motstand fra både demokrater og sine republikanske partifeller når budsjettet skal gjennom Kongressen til høsten.

(Vil du melde deg på Messenger-boten vår om Trumps første 100 president-dager, sa du?)


RESISTANSEN: Verdens helseorganisasjon har offentliggjort en liste over 12 antibiotika-resistente bakterier som representerer den største trusselen mot folkehelsa i dag og allerede har millioner av menneskeliv på samvittigheten. Poenget er ikke å skremme folk, men å gi forskningsmiljøer en rettesnor om hvilke nye medisiner vi virkelig, virkelig trenger. Den verste av bakteriene er resistent mot samtlige former for antibiotika som er tilgjengelig i USA, tar livet av halvparten av alle som smittes og omtales som «marerittbakterien» av helsepersonell, skriver Washington Post.


PENGEJUKS: Nye påstander om bedragerier knyttet til finansieringen av det franske, høyrepopulistiske partiet Front National kommer fra en av partileder Marine Le Pens egne tidligere rådgivere: Gael Nofri sier til fransk presse at partiet i 2012 satte ham til å jobbe i Le Pens valgkampapparat, men ansatte ham i en stilling tilknyttet EU-parlamentet for å slippe å tilkjennegi pengebruken som kampanjemidler, skriver BBC. Tre andre av Le Pens tidligere medarbeidere er allerede i myndighetens søkelys for mistanke om misbruk av EU-midler. Samtidig etterforskes Le Pens konservative opponent i vårens presidentvalg, Francois Fillon, for mulige skatteunndragelser. Begge ligger nå lavere på målinger enn den uavhengige sentrumskandidaten Emmanuel Macron.


SIKTER HØYT: Det private romfartsselskapet SpaceX vil sende to sivile, betalende romturister til Månen, kanskje allerede innen 50-årsjubileet for Apollo-programmets første bemannede månereise i 2018, annonserte gründer Elon Musk i går. Det blir i tilfelle første gang mennesker forlater en lav jordbane siden den siste månelandinga i 1970. Turistene vil ikke lande på Månen, men sirkle rundt den før de returnerer til Jorden fem dager etter oppskyting. NASA kommenterer at det er fint at SpaceX setter seg høye mål, men at de vil følge nøye med på at selskapet imøtekommer krav til romturistenes sikkerhet og etterlever sine avtalefestede forpliktelser til å sende både gods og etterhvert astronauter til Den internasjonale romstasjonen.


God ettermiddag!

Pål Nordseth
Filter media

Dette er webversjonen av nyhetsbrevet du kan få på epost ved å melde deg på her.