USA: Russland har tatt i bruk missiler produsert i Nord-Korea

John Kirby. Foto: Pentagon

Ifølge Det hvite hus angrep Russland Ukraina med nordkoreanske ballistiske missiler den 30. desember. Missilene havnet på en åpen slette, skriver The Guardian. Amerikanske myndigheter mener det er sannsynlig at Russland i retur bistår Nord-Korea med avansert teknologi, blant annet med kampfly, pansrede kjøretøy og produksjonsutstyr for ballistiske missiler. USAs nasjonale sikkerhetstalsperson, John Kirby, frykter dette kan få store sikkerhetsmessige konsekvenser for den koreanske halvøya og stillehavsregionen.

Ifølge amerikansk etterretning er det også stor sannsynlighet for at Russland er i samtaler med Iran om å kjøpe kortdistanse ballistiske missiler, men det er ikke rapportert at Russland har fått disse ennå.


KAN BLI FORBRUKSREKORD: Det er kaldt i Norge, og panelovnene må på for å holde varmen (eller i det minste unngå at vannrørene fryser). Det gir trolig ny forbruksrekord i løpet av dagen, ifølge Statnett (den forrige er fra februar 2021). Det er likevel ikke utfordringer med balanseringen av strømnettet, skriver EnergiwatchPrisen når i dag 5,91 kroner per kilowatt-time på Østlandet og i flere andre prisområder, men frykter du for regninga kan du trøste deg med at strømstøtten stadig tar 90 prosent av kostnaden over 70 øre og at den nå regnes ut time for time, istedet for gjennomsnitt på døgnet, som i fjor. Og: I kjernekraftlandet Finland er strømsituasjonen langt mer anstrengt, med pris opp i 21,37 norske kroner per kilowatt-time mellom klokka 18 og 19 i dag. 


JUST YOU WATCH: Det er 304 dager igjen til presidentvalget i USA. Det mest skjebnesvangre av en rekke valg på planeten i 2024 står mellom en kandidat som knapt kan kalles en klimaaktivist og en som så seint som i 2020 simpelthen mente at «it will start getting cooler, just you watch»Som president i fire år fra 20. januar 2017 lot Donald Trump det nærmest gå sport i å reversere USAs miljøtiltak, og sto bak en politikk som trolig førte til like mye økte utslipp som de samlede årlige utslippene til Tyskland, Canada og Storbritannia. Og like oppsiktsvekkende som den praktiske politikken, er Trumps uttalte skepsis til etablert kunnskap om klimaendringene. Har du mage til det kan du lese mer om klimapolitikeren Donald Trump i ukas utgave av vår klimaspalte ELENDIG FREDAG. Klikk i så tilfelle her!OPPHETET BLOKADE: Det ble en strevsom hjemreise fra ferie på den nordfrisiske øya Hallig Hooge for Tysklands næringsminister og visekansler Robert Habeck torsdag kveld: Ferjeleiet på fastlandet var blokkert av 250-300 illsinte bønder som protesterer mot utfasingen av dieselsubsidier, noe som førte til at ministerens båt etter en to timer lang standoff måtte returnere til øya (han kom seg senere i land via en annen ferje). – Det er bekymringsfullt at stemningen kan bli så opphetetkommenterer Habeck.

I dag fordømmes aksjonen som uansvarlig av såvel den tyske landbruksforeningen som politikere fra et bredt spekter av partier – med et påfallende unntak av Alternativ for Tyskland (AfD). De søker i likhet med enda mer ytterliggående grupperinger å utnytte landsomfattende protester mot den rød-grønn-gule regjeringas planer om å kutte i støtteordninger for å bringe 2024-budsjettet i balanse. «For dem er ikke bøndenes og transportorganisasjonenes interesser det primære – de ønsker enhver protest mot trafikklysregjeringa velkommen. Enkelte ønsker ikke bare å se regjeringas fall, de vil styrte den. At bondeprotestene synes kompatible med dette har å gjøre med hvordan enkelte ter seg i offentligheten»skriver reporter Felix Huesmann i nyhetsbyrået RND.


PROTESTERER MOT ISRAEL-GLAM: Klokken 13 i dag ble de 18 norske deltakerne til årets Melodi Grand Prix annonsert. En halvtime før hadde en håndfull demonstranter møtt opp utenfor NRKs lokaler og ropte «Ja til folkefest, nei til folkemord», melder VG. Demonstrantene hadde også plakater der det sto «Utesteng Israel fra Eurovision 2024». Israel har vært en fast deltaker i den europeiske melodikonkurransen siden 1973 og i desember ble det kjent at de er blant de 37 deltakerne til årets konkurranse. 

Marte Valle, som var en av initiativtakerne til demonstrasjonen, sier til VG at hun mente det var viktig å markere «at det går ikke an å invitere et land til å delta i folkefest i et pågående folkemord». Demonstrantene mener NRK bør be den europeiske kringkastingsunionen EBU om å utestenge Israel fra årets konkurranse, og skal, ifølge Valle, ha samlet inn 14 000 underskrifter til oppropet. Fra før er Russland utestengt fra Eurovision etter landets fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022. NRKs underholdningsredaktør Charlo Halvorsen har tidligere uttalt til VG at NRK ville sette seg ned med problemstillingen og ta en vurdering av den, men at de inntil videre fulgte EBUs anbefaling.