USA og Kina oppretter direkte, militær kommunikasjon for å unngå kriser

Xi Jinping og Joe Biden i San Francisco. Foto: Det hvite hus

DIREKTE KOMMUNIKASJONSLINJER skal gjenopptas mellom Kina og USA, både på presidentnivå og mellom landenes militære styrker. I tillegg til gårsdagens nyhet om at det skal slås ned på kinesisk fentanylproduksjon er det de eneste konkrete resultatene av Xi Jinping og Joe Bidens ansikt-til-ansikt-møte i San Francisco i natt; omtalt av sistnevntes rådgivere som en konstruktiv seanse med mer direkte dialog enn forrige gang de to presidentene satt i samme rom (på Bali i fjor). Biden sier hans prioritet har vært å etablere nye kanaler for samtaler for å unngå at misforståelser mellom de to stormaktene leder til åpen konflikt. 

På temaer som Ukraina og Taiwan gjentok Xi og Biden sine velkjente standpunkter overfor hverandre. Bemerkelsesverdige fravær fra såvel den kinesiske som den amerikanske offisielle transkripsjonen fra møtet var diskusjon om klimakrisen og en vei framover for å enes om begrensninger på bruken av kunstig intelligens. The New York Times/CNN

USA HAR DROPPET SITT veto i Sikkerhetsrådet mot en resolusjon som ber Israel om umiddelbart å innføre lange nok humanitære pauser i krigføringen i Gaza til at nødhjelp kan distribueres til befolkningen. Samtidig gjentar Biden sitt standpunkt om at krigen ikke vil ta slutt før Hamas er fullstendig knust og anklager Hamas for krigsforbrytelser ved å skjule militær infrastruktur i eller ved sykehus. Forhandlinger om en gissel-utvekslingsavtale mellom Hamas og Israel skal ha gått i stå. 

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.