USA vil vite hvem du er i sosiale medier når du søker visum

Nye skjemaer for å søke om visum til USA er tatt i bruk – og med det er de kontroversielle, nye kravene om å oppgi brukernavn på alle de store sosiale mediene trådt i kraft.

Skal du søke USA-visum blir du fra nå av også bedt om å oppgi hvilke e-postadresser og telefonnummere du har brukt de fem siste årene. Tidligere er det bare visse søkergrupper – blant annet de som har vært i områder kontrollert av det USA regner som terrororganisasjoner – som har hatt dette kravet, ifølge NTB.

Det skal fortsatt være mulig å føre opp at man ikke bruker sosiale medier, men konsekvensen av å lyve kan være alvorlige, advarer det amerikanske innenriksdepartementet.

Del av Trump-plan om ekstrem bakgrunnssjekk

At amerikanerne sjekker sosiale medier når de skal vurdere visumsøkere, enten de har tenkt å innvandre eller bare besøke, er ikke nytt. Praksisen ble intensivert av Obama-administrasjonen etter at det ble kjent at to av gjerningspersonene bak terrorangrepet i San Bernadino i California i 2015 hadde snakket med hverandre på nettet om å gjennomføre voldelige aksjoner.

Helt siden 2016 har man dermed blitt oppfordret til å oppgi sine some-brukernavn på skjemaet man må fylle ut før man ankommer USA. Å gjøre det obligatorisk i forbindelse med visumsøknad er en del av Trump-administrasjonens plan, lansert i 2017, om å innføre «ekstrem» bakgrunnssjekk på alle som ankommer – men ideen har tidligere fått tilslutning fra såvel demokrater som republikanere i Kongressen.

(I 2017 mente daværende leder av USAs sikkerhetsdepartement, John Kelly, at det også kunne bli aktuelt å kreve passordet til some-kontoer. En så invaderende praksis er ikke iverksatt.)

Skal stoppe «farlige individer»

Bare så det er klart: For de fleste nordmenn vil det fortsatt være mulig å holde instanicket hemmelig for Onkel Sam.

Norsk er en av statsborgerskapene som gjør at du kan reise på ferie eller forretningsreise til USA uten å ha visum. Det finnes imidlertid en rekke unntak. Blant annet må du ha visum hvis du er utvekslingsstudent, skal ta deg jobb i USA, planlegger å være i landet mer enn 90 dager, har noe på rullebladet eller skal jobbe med journalistikk eller annen medieproduksjon under oppholdet.

Om du dermed bør bli forsiktig med å snakke stygt om Trump, Gettysburg-talen eller pizza med tykk bunn på sosiale medier? Det er nok å ta i.

Akkurat hva amerikanerne skal se etter på din Facebook-, Twitter- eller Instagram-konto før de avgjør om du får slippe inn i landet, er ikke klart. Men myndighetene i USA begrunner tiltaket med at «sosiale medier kan være sentrale fora for aktiviteter og sympatier koplet til terrorisme».

«Dette blir et vitalt verktøy for å forhindre at terrorister, folk som utgjør en trussel mot befolkninga og andre farlige individer får tilgang til hjelpetiltak for innvandrere eller setter sin fot på amerikansk jord», sier en talsmann for innenriksdepartementet til The Hill.

Forskerne: Funker ikke

Da er det kanskje verdt det? Ikke ifølge forskningsinstituttet Brennan Center for Justice ved New York University. De skriver i en fersk rapport at praksisen med å ettergå some-kontoer for å vurdere risikoen ved såvel amerikanske som utenlandske reisende, er problematisk av flere årsaker – og at den i liten grad bidrar til å gjøre USA sikrere.

For det første kan den ha en avkjølende effekt på ytringsfriheten og den offentlige samtalen – vissheten om at det man poster kan inngå i en fremtidig vurdering av ens person, får folk til å legge bånd på seg. For det andre har det vist seg vanskelig å vurdere konteksten av det folk uttrykker i sosiale medier, et problem som vil ytterligere forverres når langt større mengder kontoer skal vurderes og prosessen i større grad vil måtte automatiseres.

«Algoritmer er generelt ute av stand til å gjøre den typen subjektive evalueringer som er nødvendig i mange immigrasjonsprogrammer, slik som hvorvidt noen utgjør en trussel mot sikkerheten eller hvorvidt enkelte utsagn kan regnes for å være nedsettende», heter det i rapporten.