USA åpner for militære angrep mot Nord-Korea. Hvor farlig er det?

Diplomatiet har mislyktes, det trengs nye strategier for å redusere trusselen fra Nord-Koreas atomvåpenprogram – og blir det skummelt nok, er ikke engang et forkjøpsangrep utelukket. Slik kan vi kort oppsummere USAs nye holdning til eremittstaten i Øst-Asia, som i det siste har avfyrt flere interkontinentale testmissiler og hevder de er nær ved å teste et missil som kan levere et atomstridshode til amerikansk fastland. Trump-administrasjonens Nord-Korea-politikk er i grove trekk offentliggjort av utenriksminister Rex Tillerson, som reiser til Kina i morgen etter å ha møtt sine japanske og sørkoreanske kolleger torsdag og idag. Den står i kontrast til Obamas idé om å sakte utarme Nord-Korea gjennom strenge økonomiske sanksjoner, og over 20 år med enighet om at bomber er et for risikabelt og destabiliserende grep mot nordkoreanske kjernefysiske anlegg. – Verken diplomatiske bestrebelser eller andre tiltak de siste 20 årene har maktet å av-atomifisere Nord-Korea. En ny tilnærming er nødvendig, slo Tillerson fast på en pressekonferanse i Tokyo.

Åpner for militær maktbruk

– La meg være klar: Linja med strategisk tålmodighet er slutt. Vi utforsker nå et nytt sett med diplomatiske, økonomiske og sikkerhetsmessige tiltak. Vi ønsker ikke en militær konflikt, men heves trusselnivået dit hen at vi mener det krever handling, er også den muligheten tilstede, sa utenriksministeren i Seoul i dag, og ble fulgt opp av sjefen på Twitter: https://twitter.com/POTUS/status/842731249038999554 Nordkoreanerne har svart ved å kalle inn v...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.