Unike scener: Macron ringer Putin mens staben holder pusten for krigsutbrudd

Emmanuel Macron

Redaksjonens månedlige kulturtips. Du har tilgang til denne artikkelen fordi du er abonnent hos Filter. Takk for det!


DOKUMENTAR: Ifølge uskrevne regler for internasjonale forbindelser blir samtaler mellom statsledere aldri offentliggjort. Filmskaperen Guy Lagache fikk likevel et unntak da han skulle lage dokumentar om hvordan den franske presidenten Emmanuel Macron turnerte å ha det rullerende presidentskapet i EU våren 2022. Fokuset blir selvsagt et helt annet med det som skjer i februar. Scenen i «Un président, l’Europe et la guerre», der man er med Macrons stab idet de lytter til sjefens telefonsamtale med Vladimir Putin bare fire dager før krigsutbruddet og forer ham med løpende innspill via tekstmeldinger, er noe du garantert aldri har sett på TV før.

Det har gått gjetord om denne filmen siden den ble sendt på fransk TV i juni, og nå er den kjøpt inn av NRK. Du finner den med den norske tittelen «Da Macron ringte Putin» her.


TEGNESERIEBOK: Det finnes ikke alt for mye sakprosa laget som tegneserie, men boka «De russiske og ukrainske notatbøkene», tegnet av Igor Tuveri, er et glitrende eksempel på hvordan det kan gjøres både underholdende og lærerikt. Tuveri, som kaller seg «Igort», reiste rundt i Ukraina for å intervjue folk som levde under den traumatiske hungersnøden under Stalins Sovjet-regime. I andre delen av boka ettergår han drapet på den russiske journalisten Anna Politkovskaya...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.