Ukraina med motoffensiv – Russland foreslår kompromissløsning

FORESLÅR ØSTERRIKSK/SVENSK LØSNING: Russland sier de pågående fredssamtalene nå omfatter drøftelser om en status for Ukraina som nøytral, demilitarisert stat som likevel får ha en begrenset, egen hær- og sjøforsvarsstyrke, etter modell fra Østerrike og Sverige. Ukraina, som har stanset russernes fremrykninger og gått til motoffensiv utenfor blant annet Kyiv og Kherson, er er åpne for en forhandlingsløsning, men tilbakeviser russiske ultimatum og krever juridisk bindende sikkerhetsgarantier. Statusen til Krim-halvøya og Donbass-regionen er blant de mest problematiske sakene som gjenstår selv om partene skulle bli enige om Ukrainas framtidige sikkerhetspolitiske status. Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sier til russisk presse i dag at landet også står fast ved krav knyttet til russisk språk og russiske medier i Ukraina.

TALTE TIL KONGRESSEN: Ukrainas president Volodymyr Zelenskij fikk i dag stående ovasjon fra en samlet amerikansk Kongress for talen han holdt via videolink i dag. Zelenskij anmodet USA om å gjøre mer for å stanse krigen og argumenterte for at den handler mer om ukrainernes skjebne – om «demokrati, frihet og å velge sin egen vei. Og om Europa og verden». Presidenten visste hvilke knapper han skulle trykke på overfor det amerikanske publikummet, med referanser til Pearl Harbour og 11. s...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.