Ukraina får langdistansevåpen

USA ER I FERD MED Å klargjøre en ny våpenpakke til Ukraina som for første gang omfatter langdistansevåpen. Den såkalte Ground Launched Small Diameter Bomb er produsert av amerikanske Boeing i samarbeid med svenske Saab, har en rekkevidde på 150 kilometer og vil sette det ukrainske forsvaret i stand til å svekke Russlands evne til nye angrep ved å ta ut mål som ikke nås i dag. Våpenet bruker GPS for navigasjon og skal være motstandsdyktig mot flere former for elektronisk jamming.

I pakken, som er verdt to milliarder dollar og er ventet å bli kunngjort senere denne uka, ligger også støttemateriell for luftvernsystemet Patriot, presisjonsstyrt ammunisjon, panservåpenet Javelin og kommunikasjon- og sanitærmateriell. Mesteparten skal komme rett fra fabrikker og ikke tas fra lager.

USA har avvist Ukrainas forespørsel om såkalte ATACMS-missiler, som har en rekkevidde på nesten 300 kilometer. Reuters 

STORBRITANNIA OG EU SKAL ha hatt et gjennombrudd i forhandlingene om tollsatser og rettslige disputter knyttet til Nord-Irland. EU skal ha akseptert at man avvikler rutinemessig kontroll av britiske varer ment for å bli brukt i Nord-Irland og ikke videre-eksportert i unionen. The Times

ANTALLET OMKOMNE etter terrorbombingen i en tungt bevoktet moské i Peshawar stiger til over 100. I den pakistanske byen fryktes det at militante Taliban-grupper er i ferd med å reetablere seg etter flere år med fred og ro, og at myndighetene er ute av stand til å stå opp mot dem. 

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.