Ukraina bytter forsvarsminister

Oleksij Reznikov. Y27 (CC BY-SA 4.0)

UKRAINAS FORSVARSMINISTER siden høsten 2021, Oleksij Reznikov, er avskjediget. «Departementet trenger nye tilnærminger og andre former for interaksjon med såvel militæret som samfunnet som helhet», kunngjorde president Volodymyr Zelenskyj i sin videotale i natt. 

Det er uklart om avskjedigelsen kan settes i sammenheng med presidentens kampanje mot korrupsjon i det ukrainske statsapparatet – Reznikov har ikke personlig vært tatt for å berike seg på sin posisjon, men departementet han leder har vært involvert i flere saker der høytstående tjenestefolk har skummet fløten av store innkjøpsavtaler, og Reznikovs erstatter – krymtataren Rustem Umerov – er kjent for å ha fått skikk på det notorisk skandalebefengte statlige ukrainske eiendomsfondet. Umerov har også vært involvert i flere at Ukrainas sensitive forhandlingsrunder med fienden.

Ukrainske medier spekulerer i om neste stopp for Reznikov er en ambassadørstilling i London.  BBC News/Kyiv International/Reuters

PST SIER DET DAGLIG registreres russiske forsøk på å få tak i vestlig teknologi og varer fra norske bedrifter. Slik anskaffelsesvirksomhet er i strid med sanksjonene som er innført mot landet. PST ser også tegn på at russisk etterretning prøver å bygge seg opp igjen i Norge etter utvisningen av 15 etterretningsoffiserer tidligere i år. 

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.