Tyske AfDs ungdomsparti klassifisert som ekstremistisk

Ungdomsorganisasjonen til det tyske ytre høyre-partiet Alternativ für Deutschland (AfD), Junge Alternative, er klassifisert som ekstremistisk av den tyske sikkerhetstjenesten. Det samme skjer med Institut für Staatspolitik , en tenketank tilknyttet ytre høyre-organisasjonen Neue Rechte, og Ein Prozent, en gruppe kjent for å spre mistro til tyske demokratiske organisasjoner, blant annet ved å bedrive egne «observasjonskampanjer» ved valglokaler.

De tre organisasjonenes standpunkter er ikke forenlige med tysk grunnlov, og det hersker ingen tvil om at de har anti-konstitusjonelle ambisjoner, hevder en talsmann for sikkerhetstjenesten (som ikke utelukkende har fokus på voldelige organisasjoner, men følger med på alle som sprer ideologier som anses som antidemokratiske). I praksis betyr klassifiseringen først og fremst at det blir høyere terskel for medlemmer å bli sikkerhetsklarert og søke våpenlisens, skriver nyhetsbyrået RNDAfD fikk ved valget i 2021 litt over 10 prosent oppslutning. Partiet har tidligere diskutert å kutte båndene til ungdomsorganisasjonen på grunn av dens kontakt med antisemittiske og ekstremistiske miljøer.


ALARM OM KVINNELIGE INNSATTE: Likestillingsombudet, Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) og Advokatforeningen viser til den akutte situasjonen i kvinnefengselet Bredtveit i Oslo, store psykiske lidelser, generelt dårlig helsetilstand og den høye forekomsten av selvskading, og ber om en umiddelbar gjennomgang av situasjonen til kvinnelige innsatte i Norge. Det melder NRK– Kvinner soner under helt uforsvarlige forhold (…) Vi stiller spørsmål ved om en god del av disse kvinnene egentlig bør være i fengsel, eller om de bør få soningsavbrudd, sier likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon. På sikt foreslår han en forsterket fellesskapsavdeling hvor innsatte med store psykiske problemer kan få helsehjelp og oppfølging av et tverrfaglig team. Mannlige innsatte har allerede et slikt tilbud, ifølge NRK.


  • Gled en venn med et Filter-abonnement! Kjøper du et årsabonnement på Filter Nyheter nå, spanderer vi et ekstra årsabonnement du kan gi bort til en venn. Klikk her for å tegne deg (du mottar i etterkant en e-post om hvordan du gir bort gaveabonnementet). 
  • Et abonnement på Filter Nyheter inneholder alle våre eksklusive nyhetsbrev og spalter, pluss vårt månedlige papirmagasin sendt hjem til deg i posten.

NAVNGITT: De svenske, danske og norske kringkasterne publiserte i dag en rekke nye navn på russiske spioner som del av et samarbeidsprosjekt i SVT, DR og NRK. Totalt navngir mediene 39 navn på russere og detaljer rundt hvilken tilknytning de har til etterretningstjenestene, basert på lekkede russiske databaser hentet inn av gravegruppa Dossier Center. SVT bringer videoer av noen av agentene i Sverige etter å selv ha «spanet» på den russiske ambassaden. Her hjemme framhever NRK at den russiske generalkonsulen i Barentsburg på Svalbard, Andrei Chemerilo, kan knyttes til GRU.

Ti ansatte ved den norske ambassaden i Moskva er i dag erklært uønsket i Russland og må forlate landet snarest, melder NTB.


HJULPET UT AV SUDAN: 22 norske borgere reiste ut i dag tidlig ut av Sudan på et norsk fly. Dermed har rundt 60 norske borgere fått bistand til å forlate landet, som de siste to ukene har vært sterkt preget av krigshandlinger mellom regjeringshæren og den paramilitære styrken RSF. Utenriksdepartementet kjenner til rundt 90 personer med norsk tilknytning som er igjen i Sudan, men tallet endrer seg, opplyses det overfor NTB.

De siste dagene har det vært hektisk evakuering av vestlige statsborgere fra hovedstaden Khartoum og omkringliggende områder, der det på tross av en avtalt våpenhvile fortsatt blusser opp kamphandlinger.

Det ble i dag kjent at Sudans tidligere president Omar al-Bashir, som er ettersøkt av den internasjonale krigsforbryterdomstolen, og 30 tidligere medlemmer av hans regime er løslatt fra fengsel. Det skal ha skjedd før krigshandlingene brøt ut. Bashir skal nå være innlagt på et militærsykehus. Tusenvis av innsatte, inkludert mange med livstidsdommer, skal være sluppet fri etter at soldater stormet fengselet i Khartoum i helga. Partene i konflikten anklager hverandre for å stå bak det som skjedde, skriver Reuters.


IKKE *HELT* VANLIGE FOLK: Samtlige 21 personer som er innstilt av valgkomiteen til sentralstyreplasser i Arbeiderpartiet hadde millionlønn eller mer i fjor. Et flertall av dem tjener mer enn det dobbelte av en norsk gjennomsnittslønn, og den som tjener minst (Ahmed Lindov, som er advokat, småbruker og kommunestyre-representant i Kvinesdal) er paradoksalt nok den eneste av de 21 som ikke har hoveddelen av sin lønn fra det offentlige, viser en gjennomgang VG har gjort. «Mange av de som er innstilt har tatt på seg viktige tillitsverv, enten på Stortinget, i regjering eller i lokalpolitikken. Det er godt betalte jobber, men jeg vet at alle står på for et trygt og rettferdig samfunn med små forskjeller der de med høy lønn skal bidra mest til fellesskapet», er partileder Jonas Gahr Støres kommentar. I Høyres sentralstyre er det, tro det eller ei, sju personer som tjener mindre enn 1 000 000 kroner i året.