eJavisst er det årets mørkeste dag, men på den annen side snudde sola klokka 11.44. Her er nyhetene du bør få med deg:
Gjerningsmannen eller -mennene bak terrorangrepet på julemarkedet i Berlin er fortsatt på frifot og muligens bevæpnet. Tysk politi sa i dag tidlig at de etterforsker etter flere spor, men flere aviser melder at jakten er konsentrert mot en 23 år gammel mann som er født i Tunisia og ifølge Bild tilhører et islamistisk nettverk (mannen med pakistansk bakgrunn som ble arrestert i Tiergarten i går viste seg å være uskyldig og er løslatt). Det er så langt ingen konkrete bevis på at gjerningsmannen har noen kopling til IS, som har tatt ansvar for terroraksjonen, men ytre-høyre-politikere har forlengst knyttet grusomhetene til Angela Merkels innvandringspolitikk. Også politikere fra kanslerens eget parti – som sentralstyremedlem og tidligere minister Horst Seehofer - har tatt til orde for en «nytenkning» av denne politikken etter at 12 personer ble drept og mange skadet av en semitrailer som dundret inn i folkemengden på Breitscheidplatz mandag kveld.

Mannen som angrep en moskè i Zurich og skadet tre med skytevåpen mandag, var sveitser – med røtter i Ghana – og hadde ingen tilknytning til radikal islamisme.


Vår nye justisminister Per Willy Amundsen mente i Politisk kvarter i dag at det ikke var relevant for justisministeren i Norge å kommentere verken innvandrings- eller klimapolitikk.Det er de to områdene Amundsen har vært partipolitisk talsmann for tidligere, og kommet med uttalelser som spenner fra at vi trenger et nytt korstog til at den globale oppvarmingen bare skyldes naturlige variasjoner. Da programleder påpekte at justisministeren i Norge faktisk er av Polarutvalget, med ansvar for klimapolitikk i polare strøk, og har ansvar for samfunnets beredskap mot ekstremvær, benektet Amundsen at han har sagt at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. Hans kollega i olje- og energidepartmentet, Terje Søviknes, nektet å kommentere Amundsens holdning til klimaendringer da Filter Nyheter snakket med ham i regjeringskvartalet i går. Søviknes er selv klar på at han ønsker at Norge skal ta en lederrolle i det grønne skiftet.

I USA har Barack Obama permanent fredet enorme havområder i nord-Atlanterhavet fra oljeleting.