Tysk terroristjakt, justisminister-fornektelse og Trump på salg (nyhetsbrev)

eJavisst er det årets mørkeste dag, men på den annen side snudde sola klokka 11.44. Her er nyhetene du bør få med deg:
Gjerningsmannen eller -mennene bak terrorangrepet på julemarkedet i Berlin er fortsatt på frifot og muligens bevæpnet. Tysk politi sa i dag tidlig at de etterforsker etter flere spor, men flere aviser melder at jakten er konsentrert mot en 23 år gammel mann som er født i Tunisia og ifølge Bild tilhører et islamistisk nettverk (mannen med pakistansk bakgrunn som ble arrestert i Tiergarten i går viste seg å være uskyldig og er løslatt). Det er så langt ingen konkrete bevis på at gjerningsmannen har noen kopling til IS, som har tatt ansvar for terroraksjonen, men ytre-høyre-politikere har forlengst knyttet grusomhetene til Angela Merkels innvandringspolitikk. Også politikere fra kanslerens eget parti – som sentralstyremedlem og tidligere minister Horst Seehofer – har tatt til orde for en «nytenkning» av denne politikken etter at 12 personer ble drept og mange skadet av en semitrailer som dundret inn i folkemengden på Breitscheidplatz mandag kveld.

Mannen som angrep en moskè i Zurich og skadet tre med skytevåpen mandag, var sveitser – med røtter i Ghana – og hadde ingen tilknytning til radikal islamisme.


Vår nye justisminister Per Willy Amundsen mente i Politisk kvarter i dag at det ikke var relevant for justisministeren i Norge å kommentere verken innvandrings- eller klimapolitikk.Det er de to områdene Amundsen har vært partipolitisk talsmann for tidligere, og kommet med uttalelser som spenner fra at vi trenger et nytt korstog til at den globale oppvarmingen bare skyldes naturlige variasjoner. Da programleder påpekte at justisministeren i Norge faktisk er av Polarutvalget, med ansvar for klimapolitikk i polare strøk, og har ansvar for samfunnets beredskap mot ekstremvær, benektet Amundsen at han har sagt at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. Hans kollega i olje- og energidepartmentet, Terje Søviknes, nektet å kommentere Amundsens holdning til klimaendringer da Filter Nyheter snakket med ham i regjeringskvartalet i går. Søviknes er selv klar på at han ønsker at Norge skal ta en lederrolle i det grønne skiftet.

I USA har Barack Obama permanent fredet enorme havområder i nord-Atlanterhavet fra oljeleting.


Donald Trumps voksne sønner har lagt planer for å selge tilgang til USAs neste president: For en «donasjon» på mellom en 25 000 og en million dollar kan du få alt fra en privat mottakelse (med photo-op) med Trump dagen etter selve presidentinnsettelsen i januar, eller til og med dra på fiske- og jakttur med ham. Tilbudet er fremsatt i en brosjyre som først ble gjort kjent av kjendis-nettstedet TMZ, mens Center for Public Integrity har dokumentert at det er Donald Jr. og Eric Trump som står bak (den helt nyregistrerte) stiftelsen Opening Day Foundation, der pengene havner. Opplegget har bare vært på planleggingsstadiet og er ikke godkjent av Trump selv, hevder en talsperson for Trumps overgangsteam. Saken føyer seg uansett inn i rekken av forhold som tyder på at Trump ikke vil være påfallende blyg når det gjelder å utnytte presidentembetet til personlig vinning – «i Trumps Washington blir korrupsjonen fullstendig skamløs», kommenterer Paul Waldman i  Washington Post.


Ikke helt ferskt, men: Süddeutche Zeitung hevder å kunne avsløre detaljer rundt Facebooks policy for sletting av hatprat og støtende materiale. Blant annet er «jævla innvandrere» greit, men ikke «jævla muslimer», siden religiøs tilknytning (i tillegg til blant annet kjønn, nasjonalitet, etnisitet og seksuell legning) defineres som en «beskyttet gruppe». Bilder av «selvdestruktiv adferd» er greit så lenge de ikke ledsages av oppfordringer, mens menstruering, urinering og oppkast bare er greit hvis de ikke står i en mobbe-kontekst eller viser kjendiser. Har du vært folkevalgt eller ansatt i media, har du mer enn 100 000 følgere på sosiale medier eller blitt nevnt i nyhetene minst fem ganger de siste to årene, er du ifølge Facebook kjendis og mister noe av retten til beskyttelse. Süddeutche har også intervjuet ansatte ved Facebooks modererings-senter i Berlin, der flere uttaler at de ble kastet ut i mørket helt uten forberedelse og at jobben fikk dem til å «nesten miste trua på menneskeheten».

Det har heldigvis ikke vi. God forjulsformiddag!

Pål Nordseth
Redaktør i Filter Media