Tybring-Gjedde hyller Ungarns utskjelte statsminister: «Europas siste skanse»

Ungarns statsminister Viktor Orbán kjemper for sitt lands innflytelse i EU om dagen. I en avstemming i EU-parlamentet onsdag var flere av hans tidligere støttespillere en del av flertallet som startet straffeprosessen som kan frata Ungarn stemmeretten i unionen. Begrunnelsen er at statslederen har tatt landet sitt i en stadig mer autoritær retning siden han tok over i 2010. Orbán har lagt sentralbanken under politisk styring, begrenset pressefriheten og organisasjonsfriheten, og bestemt at dommere skal oppnevnes av én mann i regjeringen - etter å ha pensjonert 200 stykker i ett jafs. Det var én representant i forsamlingen som tok Ungarns sterke mann i flammende forsvar - den britiske UKIP-lederen Nigel Farage: «Takk Gud for at det er én leder i Europa som tør å stå opp for sin nasjon, sine prinsipper, sin kultur og sitt folk i møte med slik intens mobbing». Onsdag kom lignende støtte fra Frps utenrikspolitiske talsmann på Stortinget, Christian Tybring-Gjedde. I et Facebook-innlegg der han delte nyheten om at Ungarn kan miste stemmeretten, skriver han blant annet «all ære til Orbán»:

Mener demokrati-kritikk er skalkeskjul

— Du skriver at EU vil ta rettigheter fra Ungarn «med påstander om fravær av demokratiske rettigheter». Overdriver de andre EU-landene demokratisk nedbygging i Ungarn? — Den overordnede problemstillingen er Ungarns nei til å ta imot flyktninger. Det er det saken handler om. Det er ikke slik at det er store protester mot Orbán i Ungarn. Han har støtte i eget folk, og da må EU akseptere det, sier Tybring-Gjedde til Filter Nyheter. ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.