Elever på valg-undervisning ble hengt ut av Tybring-Gjedde (Frp) i angrep på Ap

Faksimile fra Facebook.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) la lørdag kveld ut et Facebook-innlegg som både hans tilhengere og kritikere tolket som en invitasjon til innvandrerfiendtlige angrep på Arbeiderpartiet, halvannet døgn før valgdagen. Over et bilde av rundt 15 personer, der flere var kvinner i hijab og andre hadde mørk hudfarge, skrev Tybring-Gjedde: «Arbeiderpartiets valgbod på Oslos paradegate». I timene før innlegget ble slettet, hadde over tusen personer aktivt reagert med følelses-ikoner på innlegget. Det pådro seg også flere hundre kommentarer, og ble delt videre av flere hundre Facebook-brukere. Det innebærer trolig at flere titalls tusen nordmenn fikk Facebook-posten (med tilhørende kommentarfelt) opp i «feeden» sin lørdag kveld. Det Tybring-Gjedde ikke skrev, var at bildet etter alt å dømme viser en organisert gruppe fra voksenopplæringen, som ikke hadde noen annen kobling til Ap enn at dette var en av mange valgkampboder de hadde fått i skoleoppgave å oppsøke denne dagen. 

  • Tybring-Gjedde hadde søndag formiddag ikke publisert noen forklaring på hvorfor innlegget ble slettet. Han har foreløpig ikke besvart Filter Nyheters henvendelser.
Det er ikke første gang dette valgkampåret at Tybring-Gjedde har brukt fotografier i feilaktig kontekst på Facebook. I februar måtte stortingsrepresentanten beklage at bilder han hadde lagt ut av «Kristin Halvorsen på stemmefiske i Pakistan i 2005», der «hun legger seg ned og ber en bønn på islamsk vis», i virkeligheten var bilder av den tidligere SV-lederen i India, ved et kjent sikh-tempel. Tybring-Gjedde, som i dag er 2. nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen og en av Frps mest profilerte stortingspolitikere, er i en utsatt posisjon på andreplass på partiets liste i Oslo før mand...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.