Elever på valg-undervisning ble hengt ut av Tybring-Gjedde (Frp) i angrep på Ap

Faksimile fra Facebook.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) la lørdag kveld ut et Facebook-innlegg som både hans tilhengere og kritikere tolket som en invitasjon til innvandrerfiendtlige angrep på Arbeiderpartiet, halvannet døgn før valgdagen.

Over et bilde av rundt 15 personer, der flere var kvinner i hijab og andre hadde mørk hudfarge, skrev Tybring-Gjedde: «Arbeiderpartiets valgbod på Oslos paradegate».

I timene før innlegget ble slettet, hadde over tusen personer aktivt reagert med følelses-ikoner på innlegget. Det pådro seg også flere hundre kommentarer, og ble delt videre av flere hundre Facebook-brukere. Det innebærer trolig at flere titalls tusen nordmenn fikk Facebook-posten (med tilhørende kommentarfelt) opp i «feeden» sin lørdag kveld.

Det Tybring-Gjedde ikke skrev, var at bildet etter alt å dømme viser en organisert gruppe fra voksenopplæringen, som ikke hadde noen annen kobling til Ap enn at dette var en av mange valgkampboder de hadde fått i skoleoppgave å oppsøke denne dagen. 

  • Tybring-Gjedde hadde søndag formiddag ikke publisert noen forklaring på hvorfor innlegget ble slettet. Han har foreløpig ikke besvart Filter Nyheters henvendelser.

Det er ikke første gang dette valgkampåret at Tybring-Gjedde har brukt fotografier i feilaktig kontekst på Facebook. I februar måtte stortingsrepresentanten beklage at bilder han hadde lagt ut av «Kristin Halvorsen på stemmefiske i Pakistan i 2005», der «hun legger seg ned og ber en bønn på islamsk vis», i virkeligheten var bilder av den tidligere SV-lederen i India, ved et kjent sikh-tempel.

Tybring-Gjedde, som i dag er 2. nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen og en av Frps mest profilerte stortingspolitikere, er i en utsatt posisjon på andreplass på partiets liste i Oslo før mandagens valg.

– En motbydelig politiker

Det er Fredrik Mellem, leder i Aps største lokallag i Oslo, som står i rød t-skjorte på partiets stand til venstre i bildet som Tybring-Gjedde brukte lørdag kveld:

Faksimile fra Facebook.

 

– Tybring-Gjedde er en motbydelig politiker som vet godt hvilke strenger han spiller på. Han har selvfølgelig lagt ut dette for å tilfredsstille alle nettrollene i fanklubben hans og fordommene deres, sier Mellem til Filter Nyheter.

– Hvilke fordommer er det?

– Dette er miljøer der folk forfekter at Ap «importerer velgere», at vi skal innføre sharia og slike ting. Tybring-Gjedde trenger ikke skrive noe grovt selv, han bare overlater det til følgerne sine og vet akkurat hva som kommer.

Mellem bekrefter at personene på bildet var en gruppe innvandrere som hadde som en del av skoleopplegget å bruke den hektiske valgkampaktiviteten i Karl Johans gate til å lære om valget og det norske samfunnet.

– Dette var trolig onsdag eller torsdag, omtrent midt på dagen. Jeg vet at denne gruppen var fra voksenopplæringen, fordi læreren deres kom bort til meg og presentere seg og hensikten med besøket. Det var at de skulle praktisere norsk muntlig og tilegne seg samfunnskunnskap, og snakke med de ulike partiene som sto på stand. På samme måte som andre elever vi har hatt på besøk, stilte de oss spørsmål de hadde forberedt på skolen i forkant, forteller Mellem til Filter Nyheter.

Fredrik Mellem. (Foto: Oslo Ap)

Han understreker at skolegruppen etter alt å dømme var der for å snakke med samtlige av stortingspartiene, inkludert Tybring-Gjeddes partifeller.

– De kom definitivt ikke for å besøke bare Ap. Hadde bildet vært tatt noen minutter senere, ville gruppen stått ved Frps stand, sier Mellem.

Da Ap-politikeren fikk høre om Tybring-Gjeddes bruk av bildet lørdag kveld, kommenterte Mellem konteksten i debatt-tråden under Frp-profilens innlegg på Facebook. Like etter ble hele den omstridte posten slettet, uten noe nytt innlegg med forklaring fra Tybring-Gjeddes side.

Spredt av innvandringsmotstandere

Ingenting tyder på at det er Tybring-Gjedde selv som har tatt det aktuelle bildet. Bildet hadde tidligere fredag og lørdag versert blant medlemmer av innvandrerfiendtlige norske Facebook-grupper, fulgt av hatske kommentarfelt rettet mot muslimer, innvandrere og Arbeiderpartiet.

Blant dem som også ser ut til å ha gitt bildet spredning, var Per Roar Bredvold, Frps gruppeleder i fylkestinget i Hedmark og mangeårig stortingsrepresentant for partiet fram til 2013. (En skjermdump ble senere lagt ut av Ap-politiker Lasse Juliussen:)

Skjermdump fra Facebook.

I denne versjonen var bildet påført teksten «Dette er ikke Somalia. Det er Arbeiderpartiets valgbod på Karl Johan i dag! Dette er fremtidens Norge, om venstresiden og de grønne, pluss Krf og Venstre, får det som de vil. DU bestemmer!». 

  • Bredvold har foreløpig ikke besvart Filter Nyheters henvendelse om innlegget. 

Også Facebook-siden til Holmestrand Frp publiserte bildet sent fredag kveld. Innlegget lå søndag formiddag ennå ute:

Faksimie fra Facebook.

Petter Dehli i Holmestrand Frp bekrefter at det var han som la ut innlegget.

– Bare en observasjon av hvor flerkulturelt Oslo er blitt og at Ap ser ut til å appellere til et bredt spekter av befolkningen, skriver Dehli i en sms til Filter Nyheter.

Han opplyser at han fikk bildet fra Tybring-Gjeddes post, men det framstår uklart hvilke av de to innleggene som kom først.

En mulig opphavsmann bak bildet er innvandringsmotstanderen Jan-Ove Fromreide, som publiserte det tidlig fredag kveld, med en følgetekst som indikerte at det nylig var tatt: «Nei dette er ikke fra Somalia. Dagsferskt foto fra valgboden til AP på Karl Johan. Allah skal med».

Innlegget hans fikk over 460 delinger. «Satans avskumm søker sin APe leder», er en av kommentarene i tråden. «Stemmekveget til AP – Allahs Parti», slår en annen person fast. 

Fromreide er best kjent som mannen bak den store Facebook-gruppen «Fedrelandet viktigst», som ofte er dominert av sterkt hat mot både muslimer generelt, politikere med innvandrerbakgrunn og mot partier som oppfattes som islam-vennlige eller innvandringsliberale.

  • Filter Nyheter har henvendt seg til Fromreide for kommentarer, som vil bli tilføyd artikkelen om han svarer.

I andre versjoner av Facebook-poster med bildet er det tilført mer eksplisitte kommentarer, som denne, fra en kvinne som viderebragte bildet noen timer før Tybring-Gjedde:

Skjermdump fra Facebook.

– Selvfølgelig tilsiktet av Tybring-Gjedde

Aps stortingsrepresentant Marianne Marthinsen reagerte lørdag kveld kraftig på Tybring-Gjeddes deling av bildet, blant annet gjennom et eget innlegg på Facebook.

– Når Christian Tybring-Gjedde poster dette bildet vet han akkurat hva han gjør. Han benytter en situasjon hvor mennesker setter seg inn i hvordan det norske demokratiet fungerer til å nøre opp under fremmedfrykt. Kommentarfeltet syder over av hatefulle ytringer, og det er selvfølgelig tilsiktet fra Tybring-Gjeddes side. Uanstendigheten kjenner visst ingen grenser, utdyper Marthinsen i en tekstmelding til Filter Nyheter.

Også politikere i andre partier tok lørdag kveld avstand fra Frp-politikerens Facebook-påfunn.

Miljøpartiet de Grønne mener Tybring-Gjedde bruker pliktoppfyllende innvandrere som tar del i voksenopplæring «som skyteskiver i et kynisk politisk spill».

«Vi setter pris på at du viser ditt sanne ansikt nok en gang nå, rett før valget, Christian Tybring-Gjedde. Det gir velgerne en viktig påminnelse om hvorfor de bør stemte på et parti som vil kaste FrP ut av regjering», skrev MDG på Facebook.

  • Oppdatering: Søndag formiddag hadde Tybring-Gjedde fortsatt ikke kommentert saken.