Dette er bilder av homofile voldsofre – den russiske ambassaden i Oslo mener det ikke finnes bevis

Det russiske LHBT-nettverket jobber fortsatt på spreng med å bistå homofile som er blitt truet, banket, torturert og forfulgt i den muslimske delrepublikken Tsjetsjenia. Ifølge talsperson Svetlana Zakharova har nettverket så langt mottatt over 80 nødtelefoner til den døgnåpne linja som ble opprettet i slutten av mars. - Per nå har vi evakuert rundt 30 personer. Vi samler vitnesbyrd fra disse for å forberede en rapport om situasjonen i Tsjetsjenia. Denne vil være klar i slutten av mai. Når de er trygge, vil også noen av de overlevende være klare til å anmelde forhold til myndighetene, skriver Zakharova i en epost til Filter Nyheter.

  • Filter Nyheter har fått tillatelse fra Novaja Gazeta-journalisten Elena Milashina til å bruke bildene av voldsofre i denne artikkelen.
Den russiske ambassaden i Oslo beskriver imidlertid situasjonen i Tsjetsjenia på følgende måte: - Politimyndigheter har ikke fått noen anmeldelser fra «ofrene» for forfølgelse, trusler og vold. Til tross for mange saker i media om dette, fremvises det verken fakta eller henvises til troverdige informasjonskilder. (Uttalelsen fra ambassaden ble formidlet av presseattaché Olga Kiriak.) Zakharova har fått lese ambassadens uttalelse og er kritisk til hvordan russiske myndigheter har jobbet med saken: - Det russiske sivilombudet Tatiana Moskalkova henvendte seg til tsjetsjenske myndigheter, som rapporterte tilbake at de ikke hadde fått noen meldinger fra homofile. Det er ikke overraskende, all den tid noen av de som kontaktet oss har sagt at de ble anholdt av personer i militæruniform, skriver Zakharova. Hun er også k...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.