Dette er bilder av homofile voldsofre – den russiske ambassaden i Oslo mener det ikke finnes bevis

Det russiske LHBT-nettverket jobber fortsatt på spreng med å bistå homofile som er blitt truet, banket, torturert og forfulgt i den muslimske delrepublikken Tsjetsjenia.

Ifølge talsperson Svetlana Zakharova har nettverket så langt mottatt over 80 nødtelefoner til den døgnåpne linja som ble opprettet i slutten av mars.

– Per nå har vi evakuert rundt 30 personer. Vi samler vitnesbyrd fra disse for å forberede en rapport om situasjonen i Tsjetsjenia. Denne vil være klar i slutten av mai. Når de er trygge, vil også noen av de overlevende være klare til å anmelde forhold til myndighetene, skriver Zakharova i en epost til Filter Nyheter.

  • Filter Nyheter har fått tillatelse fra Novaja Gazeta-journalisten Elena Milashina til å bruke bildene av voldsofre i denne artikkelen.

Den russiske ambassaden i Oslo beskriver imidlertid situasjonen i Tsjetsjenia på følgende måte:

– Politimyndigheter har ikke fått noen anmeldelser fra «ofrene» for forfølgelse, trusler og vold. Til tross for mange saker i media om dette, fremvises det verken fakta eller henvises til troverdige informasjonskilder.

(Uttalelsen fra ambassaden ble formidlet av presseattaché Olga Kiriak.)

Zakharova har fått lese ambassadens uttalelse og er kritisk til hvordan russiske myndigheter har jobbet med saken:

– Det russiske sivilombudet Tatiana Moskalkova henvendte seg til tsjetsjenske myndigheter, som rapporterte tilbake at de ikke hadde fått noen meldinger fra homofile. Det er ikke overraskende, all den tid noen av de som kontaktet oss har sagt at de ble anholdt av personer i militæruniform, skriver Zakharova.

Hun er også kritisk til at ambassaden forsøker å henge sannhetsgehalten i fortellingene på en uttalelse fra homoaktivisten Nikolai Alekseev, som er en relativt omstridt figur:

– Jeg kan bare si at det er umulig å konstruere en sånn situasjon. Vi har evakuert mennesker som er blitt torturert. Hvem er de om denne informasjonen er falsk, spør hun.

(Talsperson Svetlana Zakharova i det russiske LHBT-nettverket.)

Det russiske sivilombudet, som før helgen gjorde et poeng av at tsjetsjensk politi ikke hadde mottatt anmeldelser, er uttalt skeptisk til meldingene om forfølgelse:

– Jeg har en mistanke om at dette er en provokasjon, falske anklager, sa Tatiana Moskalkova, som tidligere har tatt til orde for å arrestere punkbandet Pussy Riot for «angrep på moralen».

Human Rights Watch er imidlertid blant organisasjonene som har gjort egne undersøkelser for å kunne bekrefte meldingene om vold og tortur mot antatt homofile og biseksuelle i den russiske delrepublikken.

(Denne mannen forteller til Novaja Gazeta at han regelmessig ble anholdt, banket og presset for penger av tsjetsjensk politi over en periode på to år. Foto: Novaja Gazeta)

For en drøy uke siden intervjuet organisasjonen flere av ofrene som har kommet seg fra Tsjetsjenia til sentrale deler av Russland:

– De behandlet oss som dyr. Jeg var sterk og klarte å takle slag og elektriske sjokk. Men ydmykelsen var utålelig. Politiet spyttet i ansiktene våre, kalte oss avskyelige, støtende ting og tvang oss til å stå i ydmykende posisjoner. Da de til slutt slapp meg ut, var jeg nære på å henge meg selv. Jeg kan ikke leve med dette, det kan jeg bare ikke, uttalte en mann som ble anholdt i et uoffisielt fengsel i ei uke.

Også The New York Times og flere andre medier har snakket med ofre som har kommet seg ut eller unna.

(Videoen fra Al Jazeera viser to tsjetsjenske, homofile menn som har fått hjelp).

Politiet i Tsjetsjenia skal lenge ha hatt en slags praksis for å anholde antatt homofile menn og presse dem for penger. Enkelte meldinger tyder også på at tsjetsjenske myndigheter på politisk nivå nå er delaktig i forfølgelsene. Menn mistenkt for homofili skal blant annet ha blitt innesperret i et tidligere militæranlegg i byen Argun.

Den uavhengige avisa Novaja Gazeta har publisert et bilde som viser den tsjetsjenske parlamentslederen Magomed Daudov og sjefen for sikkerhetsstyrkene i Argun, Ayub Kataev, foran en gruppe politimenn.

Bildet virker å være hentet fra Kataevs Instagram-konto. Ifølge Novaja Gazeta skal bildeteksten opprinnelig ha handlet om hvordan de to har begynt arbeidet for å få slutt på «ikke-tradisjonell seksualitet» i Argun, men det har ikke lykkes Filter Nyheter å verifisere dette (bildeteksten kan være fjernet).

(Faksimile fra Ayub Kataevs (til høyre) Instagram-konto. Til venstre parlamentsleder Magomed Daudov, som på Instagram (og ellers) går under navnet «Lord»).

Siden 1. april har Novaja Gazeta publisert flere artikler om LHBT-forfølgelsene. Bare dager etter at den første saken ble publisert, skal så mange som 15 000 mennesker ha deltatt i et massemøte ved en moské i hovedstaden Grozny. Der skal Adam Shahidov, som er rådgiver til den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov, ha lovet hevn og erklært Novaja Gazeta som «en fiende av vår tro og vårt fedreland», ifølge en uttalelse fra avisa selv.

Møtet ble i sin helhet sendt på en tsjetsjensk tv-kanal som kontrolleres av myndighetene, ifølge CNN. Novaja Gazeta-journalisten Elena Milashina har forlatt hjembyen Moskva og sier til The Washington Post at hun vil oppholde seg i utlandet i en periode.

Internasjonale presseorganisasjoner som Committee to Protect Journalists har slått alarm og bedt russiske myndigheter om å garantere for sikkerheten til de ansatte ved Novaja Gazeta.

(Den tsjetsjenske presidentens rådgiver Adam Shahidov under massemøtet i begynnelsen av april.)

Dimitri Peskov, som er talsmann for president Vladimir Putin, har senere uttalt at de følger situasjonen nøye. Samtidig har han stilt spørsmål ved troverdigheten til meldingene om volden mot homofile i Tsjetsjenia.

Da Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov møtte Putin i forrige uke, beskrev tsjetsjeneren de aktuelle artiklene som «provoserende».

(Denne mannen forteller til Novaja Gazeta at de regelmessig ble slått med plastrør fra livet og ned – og fortalt at de var «hunder uten rett til å leve». Foto: Novaja Gazeta).