Myndighetene i den russisk delrepublikken Tsjetsjenia skal ha igangsatt en storoffensiv mot homofile, der over 100 er arrestert og minst tre drept, ifølge den uavhengige avisa Novaja Gazeta.

For en drøy uke siden publiserte avisa detaljer om tsjetsjenske politifolk som jakter antatt homofile og biseksuelle menn via sosiale medier, deriblant Facebook-etterligningen VKontakte, for så å sperre dem inne, slå dem og torturere dem med vannslanger og elektrisitet.

– Våre undersøkelser gjør at vi kan bekrefte disse rapportene. Homofile er blitt arrestert, torturert, banket opp og drept, sier kommunikasjonsansvarlig Svetlana Zakharova (29) i organisasjonen Russisk LHBT-nettverk, til Filter Nyheter på telefon fra St. Petersburg.

Zakharova vil ikke gå nærmere inn på detaljer rundt hvem de har snakket med om hva på grunn av «en strikt sikkerhetsprosedyre», men sier:

– Det er forferdelige historier, uten at myndighetene har startet noen offisiell etterforskning. Vi får ingen hjelp fra myndighetene i det hele tatt. Ikke noen støtte, selv om russiske statsborgere blir torturert og drept.

Ifølge Zakharova plukket det russiske LHBT-nettverket opp rykter om volden i Tsjetsjenia allerede i slutten av mars, før Novaja Gazetas sak ble publisert. Siden da har de hatt en døgnåpen krisetelefon og hjulpet «mer enn 20 personer» med å komme seg ut av Tsjetsjenia.

– Vi har bistått med evakuering og transport. Jeg kan ikke si noe mer om hvor disse personene har dratt, men for de fleste av dem er det ikke trygt å oppholde seg i Russland i det hele tatt, sier Zakharova.

Svetlana Zakharova.

Organisasjonen har fortløpende publisert meldinger om arrestasjoner, vold, tortur og forsvinninger i Tsjetsjenia på sine nettsider.

Her fortelles det om opptil 30 personer innelåst på samme rom, unge menn som blir arrestert etter mistanke om homofili og holdt innesperret på hemmelig sted i dagevis, en far som får beskjed om at hans antatt homoseksuelle sønn vil bli ydmyket på nasjonal TV og homofile som tvinges til å oppgi kontaktinformasjon til andre med samme legning.

Også internasjonalt jobber flere organisasjoner nå med å komme til bunns i alle meldingene. ILGA-Europe, som er en sammenslutning av totalt 490 ulike organisasjoner som jobber for homofiles rettigheter, sier arbeidet er utfordrende:

– Siden nyheten kom ut har vi forsøkt å hente inn så mye informasjon som mulig om hva som skjer på bakken. Som du skjønner er det ganske vanskelig, gitt den truende situasjonen, skriver presseansvarlig Emma Cassidy i ILGA-Europe til Filter Nyheter.

Faksimile fra Russian LGBT Networks meldinger.

– Generelt er det veldig vanskelige forhold for LHBTI-personer, menneskerettighetsgrupper og det sivile samfunnet i Tsjetsjenia. Når det ikke er så mange organisasjoner som kan operere på bakken, tar det lang tid å få ut informasjon. Situasjonen gjør det stadig vanskeligere for folk å snakke, skriver Cassidy.

Ekaterina Sokirianskaia, som er prosjektkoordinator for Nord-Kaukasus i den ideelle organisasjonen International Crisis Group, bekrefter overfor The New York Times at hun har mottatt flere meldinger om hendelser av den type Novaja Gazeta og Russisk LHBT-nettverk forteller om.

– Jeg har fått mange, mange signaler. De kommer fra for mange kilder til å være usanne, sier Sokirianskaia til avisen.

Filter Nyheter har vært i kontakt med Sokirianskaia, som henviser til Russisk LHBT-nettverk for de siste oppdateringene på situasjonen.

– Vårt mål nå er å redde så mange liv som mulig. Vi ønsker at russiske myndigheter starter en etterforskning, og at drapene tar slutt, sier Svetlana Zakharova.

For to år siden viste tall fra Det allrussiske senteret for opinionsundersøkelser at russerne var mer negative til homofili enn på lenge: 80 prosent svarte at de var motstandere av likekjønnede ekteskap, en økning på 21 prosentpoeng fra ti år tidligere.

Homoseksualitet ble avkriminalisert i Russland i 1993 og fjernet fra lista over psykiske lidelser i 1999, men for bare få dager siden ble et satirisk bilde av Vladimir Putin med sminke (se nedenfor) erklært ekstremistisk og forbudt av russiske myndigheter.

Zakharova beskriver Russland som «et homofobisk land».

– Statlig kontrollerte massemedier framstller homoseksuelle som perverse, sier hun til Filter Nyheter.

Forbudt i Russland. Foto: Darren Johnson/flickr.com

Samtidig er situasjonen altså enda verre i Tsjetsjenia, som er et tradisjonelt, muslimsk samfunn der «ingen» lever som åpent homofile. I en pressemelding fra forrige uke skriver ILGA-Europa at det også tidligere har kommet meldinger om forfølgelse og vold mot homofile i Tsjetsjenia:

«Dette er en region med sterke religiøse og kulturelle normer. At homofile menn (eller de som blir mistenkt for å være homofile) har blitt utstøtt eller myrdet av familiemedlemmer (i såkalte «æresdrap»), har vært et gjentakende problem», heter det her.

Vold og forfølgelse på det nivået som Novaja Gazeta omtaler, har imidlertid ikke vært kjent tidligere. Tsjetsjenske myndigheter har slått tilbake mot rapportene og kalt dem «løgner og desinformasjon». Alvi Kamirov, som er talsmann for presidenten Ramzan Kadyrov, uttalte følgende til nyhetsbyrået Interfax i forrige uke:

«Du kan ikke arrestere eller undertrykke mennesker som ikke eksisterer i republikken».

Han la til:

«Dersom denne type mennesker eksisterte i Tsjetsjenia, ville ikke politiet ha noen grunn til å bekymre seg for dem. Deres egne slektninger ville ha sendt dem til et sted de aldri kunne vende tilbake fra».

Ramzan Kadyrov. Foto: Vladimir Varfolomeev/Flickr.com

Det amerikanske utenriksdepartementet er blant dem som har reagert kraftig på uttalelsene.

De tsjetsjenske myndighetenes offensiv mot homofile kommer etter flere anti-homofilimønstringer i Nord-Kaukasus . Disse kom etter at Nikolai Alekseev, en kjent, russisk homoaktivist (om enn noe omstridt), søkte om å få avholde pride-arrangementer i fire muslimske byer i regionen.

Søknadene ble programmessig avslått, men bare initiativet skal ha vakt sterke reaksjoner i befolkningen, som tok til gatene for å vise sin avsky.

Filter Nyheter har sendt en epost til den russiske ambassaden i Oslo med påstandene om manglende inngripen fra Russlands side, men foreløpig ikke fått svar.

OPPDATERING 25.04.17: Presseattaché Olga Kiriak ved den russiske ambassaden har formidlet følgende svar, som også er postet på ambassadens Facebook-sider: