Tsjernobyl uten strøm – nedkjøling av radioaktivt avfall drives av nødaggregat

Siste nytt om krigen i Ukraina:

  • Det statlige ukrainske atomkraftselskapet Energoatom advarer mot faren for radioaktiv stråling fra det nedlagte kraftverket i Tsjernobyl, der strømmen nå skal være kuttet. Det melder Reuters. Uten strøm brytes den konstante nedkjølingen av radioaktivt atomavfall som er lagret ved kraftverket, der en reaktor smeltet ned i 1986. Tsjernobyl har vært under russisk kontroll i to uker. Ukrainas utenriksdepartement sier kraftverket har dieseldrevne nødaggregatorer som holder i 48 timer, men deretter vil nedkjølingen stanse. De ber Russland om våpenhvile for å reparere strømforsyningen. 
  • Volodymyr Zelenskyj mener det internasjonale samfunnet må bære ansvaret for en humanitær katastrofe dersom det ikke oppretter en flyforbudssone over Ukraina. «Russland bruker missiler, jagerfly og helikoptere mot sivile, mot byer og infrastruktur. Det er verdens humanitære plikt å respondere», sa den ukrainske presidenten i dagens tv-tale. Nato-landene mener en slik sone vil være umulig å håndheve uten å skyte ned russiske fly og slik trekke alliansen formelt inn i krigen. En plan om å kraftig ruste opp Ukrainas eget luftforsvar ved å donere dem jagerfly fra Øst-Europa, ble i natt nikset av Pentagon.  
  • Særlig skal den humanitære situasjonen være alvorlige i Mariupol sørøst i landet, som har vært belei...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.