Trump vifter med Høyesterett-kortet – slik kan USA likevel sørge for at «alt blir bra»

«Vi skal gå til Høyesterett. (…) Vi skal vinne dette, og slik jeg ser det, har vi allerede vunnet», uttalte president Donald Trump under sin valgnattstale til tilhengerne sine. Det var som kjent lenge før valgresultatet var avklart. Det hadde da ikke kommet rapporter om valgjuks. Trump hevdet i sin tale likevel at valget var «en svindel av det amerikanske folk». Han kom så med noen halvkvedete setninger om at «plutselig stoppet de det», og videre «vi vil ikke at de finner stemmer klokken fire på morgenen». Dette var ventet: Han har gjentatte ganger i løpet av valgkampen anklaget Demokratene for å planlegge å «stjele valget» ved bruk av «svindlerske poststemmer». Hva mener Trump med stemmer som «dukker opp» etter valget er avholdt?

1) Hva mente Trump med at valget er svindel og bedrag?

Da Trump gikk på talerstolen, hadde valgfunksjonærer i vippestaten Georgia relativt nylig meldt at en betydelig andel stemmesedler gjenstod å telles fra områder med en tydelig demokrat-sympatiserende velgermasse. Fram til denne meldingen kom, så Trumps ledelse i Georgia ut til å være komfortabel, noe Trump brukte mye tid på å understreke. I tillegg var det klart at det fortsatt gjenstod en million poststemmer å telle i Pennsylvania. Dette er en annen viktig vippestat hvor stemmesedlene som ble levert på valgdagen allerede var talt opp, og gav Trump en klar ledelse. Delstatens sentrale funksjonærkontor meldte at delstatens stemmegivning ikke ville bli oppdatert før klokken fem onsdag ettermiddag lokal tid, altså nærmere midnatt i Norge. Trump omtalte dette som at opptellingen hadde «stoppet». Vippestatene

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.