Trump truer med «store konsekvenser», men vil fortsatt stille som presidentkandidat dersom han blir tiltalt

ETTERFORSKNINGENE MOT TRUMP: Etterforskningen av om Donald Trump og flere av hans allierte kan ha brutt valglovene i Georgia, kan ende opp i flere fengselsdommer. Det sier Fani T. Willis, statsadvokat i Fulton County, til Washington Post. Ifølge Willis har de pålitelig informasjon om at alvorlige lovbrudd har blitt begått, og hun tror derfor at enkeltpersoner kan risikere fengselsstraff. Det kan imidlertid ta flere måneder før tiltalen blir formelt tatt ut, og til det blir avgjort om det skal tas ut en tiltale mot Trump selv. Så langt er 17 personer er under etterforskning, men Willis varslet at det om kort tid vil sendes ut flere varsler til enkeltpersoner. Trumps tidligere advokat Rudy Giuliani er blant dem som er utpekt som et mål for etterforskningen. 

Når det gjelder etterforskningen av de graderte sikkerhetsdokumentene funnet i Trumps bolig, truer Trump nå med at det vil bli «store problemer som dette landet kanskje aldri har sett før», dersom han blir tiltalt av justisdepartementet. Dette ifølge et intervju med den konservative radioverten Hugh Hewitt. Her varsler den tidligere presidenten også at en eventuell tiltale ikke vil stoppe ham fra å stille som ny presidentkandidat.


STRAFFES IKKE FOR UNDERBUKSE-RANSAKELSE: De to politibetjentene som ble bøtelagt av Spesialenheten for politisaker etter en utendørsransakelse av en 15-åring, er frikjent av tingretten for ransakelsen isolert sett. Derimot fastslår retten at betjentene manglet tilstrekkelig notoritet (dokumentasjon) i ettertid. Manglende loggføring ga dermed betjentene en bot på 4000 kroner hver. 

Bakgrunnen er en video som i fjor fikk stor spredning i sosiale medier. Kritikken gikk ut på at den intime ransakelsen skjedde utendørs, der kameratene hans ble tilskuere. Ifølge Rett24 mener legger Follo og Nordre Østre tingrett til grunn at kameratene fulgte etter da politibetjentene tok med gutten bak et hjørne, og at politibetjentene ventet med å ransake til 15-åringen hadde satt opp mobilkameraet på et gjerde. Retten mener også at det var skjellig grunn til mistanke om narkotikasalg og dermed ikke et uforholdsmessig inngrep. Opprinnelig påsto Spesialenheten for politisaker 12 000 kroner i bot for grov tjenestefeil. Spesialenheten har foreløpig ikke tatt stilling til om de skal anke.


  • Bli abonnent på Filter Nyheter! Da kan du lese alt vårt eksklusive stoff, slik som den daglige nyhetsoppsummeringen vi sender ut hver morgen før klokka 07. For totalt 100 kroner i måneden får du superabonnementet med papirmagasin i posten hver fjerde uke! Klikk her for å lese mer

PRESSER PÅ FOR NY LEDNING ØSTOVER: En gigantisk ny gassrørledning fra gassrike Jamalhalvøya i Vest-Sibir, gjennom Mongolia til Kina, skal ha vært høyt på agendaen under det pågående toppmøtet i den såkalte Shanghaigruppen i Usbekistan denne uka. Rørledningen har vært under planlegging i flere år, men har fått ny urgency etter at Europa i stor grad har frafalt som kunde – den planlegges for en kapasitet på 50 milliarder kubikkmeter gass i året, en like stor mengde som russisk gasseksport totalt sett faller med i 2022, ifølge et intervju den russiske energiministeren Alexander Novak ga russisk tv i går. Russerne ønsker å starte byggingen neste år og ha ledningen i drift fra 2030, men forhandlingene med kineserne skal være kompliserte. De får allerede sibirsk gass via en rørledning fra Jakutia som åpnet i 2019, har sagt ja til en ny rørledning fra det fjerne østen under Japanhavet, er i forhandlinger med Turkmenistan om rørledning derfra og har sikret seg langsiktige kontrakter på flytende naturgass fra blant annet USA og Midtøsten.


VIL GRANSKE MASSEGRAVER: FN varsler at de vil sende et team til Izium for å etterforske massegravene som er oppdaget etter at ukrainske styrker jagde russerne ut denne uka. Det melder AFP. Ukrainske etterforskere har sagt at en av gravene ser ut til å inneholde 440 lik, og Volodomyr Zelenskyj refererte til flere graver i sin videotale torsdag. Associated Press har sett en massegrav i Izium som var merket som siste hvilested for 17 ukrainske soldater. Reuters skal ha sett lik med tau bundet rundt hals og hender.


FALLER UTENFOR STRØMSTØTTEN: Regjeringen har presentert sin plan for å redde det norske næringslivet fra strømregningsdøden, og der viser det seg at selskaper må ha strømutgifter på tre prosent eller mer av omsetningen for å kvalifisere til direktestøtte. Det betyr at en bedrift som kjøttprodusenten Strøm-Larsen i Oslo blir straffet for å ha redusert sitt forbruk. «Det er helt sjokkerende at det skal være en sånn grense på det. Vi har jo høye strømkostnader, og vi har gjort noen tiltak, men det er rart man skal falle utenom fordi man er flink», sier daglig leder Erik Strøm-Larsen i en reportasje i E24 (som forutsigbart nok titles «Slakter slakter strømstøtten» på fronten av VG). Andre tiltak i støttepakka er subsidierte enøk-tiltak, lånegarantiordning for bedrifter i likviditetsproblemer og bedre tilgang på fastprisavtaler.

Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)