Trump slår opp med CIA og UNE får medlem som mener muslimene tar over Europa (Nyhetsbrev)

  • Dette er en versjon av nyhetsbrevet vårt, som du får rett i innboksen ved å melde deg på her.

 

Nynazistene i National Action, som hyllet drapet på parlamentsmedlemmet Jo Cox og oppfordrer sine medlemmer til «ensom ulv-aksjoner» kan i dag bli historisk – som den første ytre-høyre-gruppa som blir klassifisert som en ulovlig terroristorganisasjon.
Ellers:

Som vanlig er en hel helg i Donald Trumps USA vanskelig å beskrive. Washington Post gjorde det fredag kjent at CIA er sikre på at Russlands formål med hacking av (blant andre) Demokratene var å øke Trumps vinnersjanser i presidentvalget. Mens sentrale republikanere i Senatet ønsker full granskning, valgte Trump å kalle etterretningen «latterlig» og «noe han ikke tror på i det hele tatt». Trump ønsker forøvrig ikke lenger å få daglige briefinger av CIA om verdens tilstand fordi han, sitat, «ikke trenger å bli fortalt de samme tingene med da samme formuleringene hver eneste dag de neste åtte årene». Samtidig vokser den diplomatiske feiden mellom Kina og Trump-administrasjonen etter at Trump uttalte at USA ikke er bundet av «Ett Kina»-politikken (den som unnlater å ha offisielle forbindelser med Taiwan, også kjent som Republikken Kina). USAs kommende president avsluttet helga med å uttale at ingen vet («nobody really knows») om menneskeskapte klimaendringer er reelle og at han ennå holder det åpent hvorvidt USA skal ut av Parisavtalen. Det er 38 dager til Donald J. Trump får nøklene til atomkofferten.

Hauk over hauk

Det er uklart hvor raskt styremøtet i Telenor i dag og i morgen kan gi en avklaring på dramaet der Sigve Brekke mangler tillit hos styreleder Gunn Wærsted – som har vært i dialog med næringsministeren – mens vi utenforstående ennå ikke vet hvor resten av styret står. I dag angriper PR-mann Hans Geelmuyden Dagens Næringsliv (som har vært nyhetsledende i saken) for å viderebringe «en røverhistorie» om styrelederens alenegang.Geelmuyden mer enn antyder at DN har latt seg lure av en drittpakke om Wærsted fra PR-byrået Zynk (v/ sjef Claus Sohnberg). DNs sjefredaktør Amund Djuve avviser premissetmed å si at DN har mange kilder i saken «i motsetning til Geelmuyden, som synes å bare ha én – seg selv». Også Telenors kommunikasjonsdirektør Severin Roald hevder at det PR-toppen skriver «ikke medfører riktighet». Geelmuyden (som tidligere har bistått en av de nå avgåtte Telenor-direktørene i Vimpelcom-skandalen) vedgår overfor VG at han ikke kan bevise påstandene.

Islamkritiker skal avgjøre innvandreres skjebne

Dagbladet skriver at den kjente islam- og innvandringskritikeren Trond Ellingsen (Frp) er utnevnt til Utlendingsnemnda, organet som skal sikre flyktninger og innvandreres rettsikkerhet i Norge og blant annet behandler klager på UDIs vedtak. Ellingsen, leder av Asker Frp, er også styreleder i Document.no og opphav til flere utfall mot Islam på sosiale medier, blant annet der han deler en oppfatning om at radikal islam er i ferd med å underlegge seg Europa «nabolag for nabolag». «Dialog nytter ikke, det har vært forsøkt. Jeg ser bare for meg adskillig mer kontante virkemidler, og det blir ikke vakkert», skrev Ellingsen i juli fjor (etter terrorangrepet i Nice). Han er en av ti nye nemndsmedlemmer som ble foreslått av Human Rights Service. Ellingsens tilsvar til Dagbladet, i form av et angrep på avisa, må forøvrig leses i sin helhet.

Vilkårlig bombing av koptere

Mens de blodige terrorangrepene i Tyrkia lørdag ble utført av PKK-avleggeren TAK og var myntet på tyrkiske myndigheter, var bomben mot Sankt Markus-katedralen i Egypt etter alt å dømme islamistisk terror mot vilkårlige koptiske kristne. Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet i Kairo, men IS-sympatisører har feiret den på sosiale medier, skriver Al Jazeera. Bombene i Istanbul krevde 44 menneskeliv, hvorav 36 politifolk, og har i dag ført til arrestasjon av en lang rekke politikere tilknyttet det prokurdiske Folkets demokratiske parti.

God ettermiddag!
Med vennlig hilsen
Harald Klungtveit og Pål Nordseth, redaktører i Filter media