Trump håndterte nordkoreansk rakettutskyting fra middagsbordet og mer kritikk av «Digitalt grenseforsvar» (Nyhetsbrev)

(Foto: KCNA)

Fabian Stang (H) ble vraket for Michael Tetzschner i kveld og politivold-demonstrasjonene i Paris ble til opptøyer i helga, . Og: Generalsekretæren i Norsk presseforbund har klaget inn TV 2, NRK, Aftenposten, VG, Dagbladet, Dagsavisen, NTB, Budstikka og ei lokalavis i Valdres til Pressens faglige utvalg for dekningen av den tragiske Lommedalen-saken.  Ellers:

 

NORSKE NYNAZISTERS «KAMERATER»: Har du hørt om den store terroretterforskningen av svenske nynazister etter tre ulike bombeangrep i Göteborg den siste tida?  Den har knapt vært notis-stoff i Norge. Men jeg har gravd litt i hvor nært de norske lederne i «Den nordiske motstandsbevegelsen» står de tre siktede mennene, og i voldspotensialet her til lands.  Noen av funnene:

  • Én av de bombesiktede har holdt appeller sammen med nordmennene, og alle har gått i uniformerte demonstrasjoner sammen det siste året
  • PST frykter angrep mot asylmottak også i Norge, har bekymringssamtaler med norske medlemmer ned i 18-årsalderen og går etter jaktvåpen og pistolklubb-medlemskap i miljøet.
  • Nynazistlederen Haakon Forwald sier til Filter Nyheter at bomber «ikke er en del av vår organisasjons virksomhet» og at «offensiv vold» ikke er tillatt
  • En av de andre norske lederne postet i forrige uke tegning av en pistol og davidstjerne med teksten «Make ‘em scared! White revolution is the only solution» (samme mann som i fjor la ut en animasjon av Angela Merkel og ei hengeløkke).
  • En nynazist fra Rogaland som i fjor sa i politiavhør at han er villig til å ta livet av andre mennesker på ideologisk grunnlag, etter å ha blitt tatt for omfattende våpenlovbrudd og narkobruk, ser ikke ut til å ha måttet bryte båndene til «motstandsbevegelsen».
  • LES ARTIKKELEN HER

(Det er forøvrig en spesiell følelse å røkte et Facebook-kommentarfelt med innlegg fra en drøss nordmenn som mener PST burde la være å bruke tid på høyreekstreme).

 

FØRSTE TEST AV TRUMP: Nord-Korea fyrte søndag av en ny type ballistisk mellomdistansemissil de hevder har kapasitet til å bære et atomstridshode. Missilet fløy 500 kilometer og landet i Japan-havet, ifølge amerikanske myndigheter. Det er fortsatt grunn til å ta nordkoreanernes påstander om at de kan nå amerikanske marinebaser i Stillehavet (eller sogar California) med mer enn et par klyper salt, men eksperten anser helgas testoppskyting for å være et vesentlig gjennombrudd. President Trump mottok nyheten midtveis i en middag med den japanske statsministeren på sitt landsted i Florida, hvilket førte til impromptu rådslagning med crooner-musikk i bakgrunnen og dokumenter opplyst av rådgivernes mobiltelefoner, skriver CNN. I motsetning til den åpenbart pregede Shinzo Abe nevnte først ikke Trump oppskytingen under den korte pressekonferansen som fulgte, men nøyde seg med å understreke USAs lojalitet til Japan. (Trump-boten vår bringer straks siste nytt om sikkerhetsrådgiver Flynn, forøvrig)

 

«MOTORVEI TIL FORMYNDERSTATEN», skriver John Olav Egeland om forslaget om E-tjenestens masseinnhenting og lagring av data fra norske nettbrukere («Digitalt grenseforsvar»). DGF var også temaet på Politisk kvarter i morges, der Hårek Elvenes (H) i debatt med Jon-Wessel Aas blandet VGs ferske hacking-statistikk om norske politikere inn i debatten. I den forbindelse er det verdt å sjekke ut vårt intervju med etterretningssjefen fra forrige uke – og med PST-sjefen før jul. Vi kommer til å følge saken videre.

Ha en fortsatt fin dag!