Tre løgner om skogbrannene i Australia du ikke bør la vennene dine tro på

Brann- og redningsetaten i New South Wales har jobbet på spreng i en måned i strekk for å slukke branner i delstaten. Her har mannskap rykket ut til Goulburn St. Liverpool (2019).

De voldsomme skogbrannene i Australia har satt sitt preg på nyhetsbildet i månedsvis. Med oppmerksomheten kommer også feilinformasjon – enten den skyldes misforståelser eller bevisst røyklegging (heh!) fra folk med en politisk agenda. Her er tre utbredte feil du kan gjøre verden en tjeneste ved å ikke dele videre.

Feil 1: Skogbrannene skyldes i hovedsak ildspåsettelser

Politiet i delstater som er hardt rammet av skogbranner, har gått ut med opplysninger om hvor mange som er pågrepet og tiltalt for skogbrann-relaterte forbrytelser og -forseelser i året som gikk. Det har fått en rekke nyhetskanaler, særlig de som profilerer seg som alternativer til hovedstrømsmediene i klimasaken, til å fremlegge det som at pyromane er hovedårsaken til at årets skogbrann-sesong i Australia er uvanlig og intens. Vinklingen er blant annet viderebrakt på sosiale medier av et stort antall falske brukerkontoer (bots), noe som tyder på en koordinert kampanje. En ofte gjengitt opplysning fra avisa The Australian om at 183 personer er arrestert for å tenne på skog i de fem mest skogbrann-rammede delstatene, er ifølge The Guardian feilaktig: Tallet viser seg delvis å basere seg på statistikk for hele 2019, ikke bare skogbrann-sesongen på høsten (vår og sommer-sesong i Australia). Tallet omfatter delvis alle reaksjoner fra politiet, inkludert advarsler til folk som har vært uforsiktige med ild.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.