Tre eksperter om 2021: Slik blir vaksineringen, tiltakene og feriene

Haukeland øver seg på pandemi 17. juni 2020. Nå gjør helsemyndighetene alt for å unngå at Norge får en sykdomssituasjon tilsvarende det enkelte land i Europa opplever.

Nyttårsrakettene hadde knapt rukket å detonere før statsminister Erna Solberg måtte gå på riksdekkende fjernsyn og fortelle folk at de ikke skulle ha besøk de to første ukene av det nye, lovende året. Hvordan blir påsken, og når kan bestemor få besøk? Vi har utfordret et knippe eksperter på å være så konkrete som mulig. Det er enklere tenkt enn gjort. Slik kan det neste halvåret se ut, hvisomatte dersomatte:

Februar: Fortsatt strengt

– Jeg tror februar vil se ganske lik ut som januar, og at det er for tidlig å lette på tiltakene, sier Are Stuwitz Berg. Han er overlege ved avdeling for smittevern og vaksine i Folkehelseinstituttet, og er blant fagfolkene som jobber med vaksineringsstrategi og smitteverntiltak. – De tiltakene som er ment for å beskytte sårbare grupper, kan begynne å lettes på så snart disse gruppene er vaksinerte. Det er tiltak som besøksrestriksjoner på aldershjem. I løpet av januar bør de fleste av de eldre på sykehjem være vaksinert. En x-faktor er alltid hvor mange som lar seg vaksinere, men foreløpig får vi gode tilbakemeldinger fra sykehjemmene, sier Berg. Allerede er det kommuner i Norge som protesterer mot de strenge, nasjonale tiltakene. Bodø er blant kommunene som har protestert på den nasjonale skjenkestoppen, i og med at byen ikke har noe smitte. Også førsteamanuensis Kristin Mohn, som forsker på influensa og immunologi ved Universitetet i Bergen (UiB), tror tiltakene vi har nå vil vedvare.
– Det er en mulighet for at vi går fra nasjonale til lokale tiltak i løpet av januar - februar, men jeg tror vi kommer til å ha strenge restriksjoner også i februar. [caption id="attachment_34658" align="alignright" width="300"] Kristin Mohn[/caption]
Hun mener vi bare ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.