Titusener demonstrerer mot ytre høyre i Brasil

FORDØMMER KONGRESSTORMINGEN I BRASIL: Titusenvis av mennesker har samlet seg i en motdemonstrasjoner der de fordømte søndagens voldelige opptøyer i Brasilia, og til støtte for å opprettholde demokratiet. I São Paolo ropte folkemengden at ekspresident Jair Bolsonaro (67) må bli fengslet. Bolsonaro har ennå ikke erkjent tap etter høstens presidentvalg, men han har tatt avstand og fordømt de voldelige opptøyene mot kongressen, presidentpalasset og Høyesterett. 

Ifølge New York Times visste brasilianske myndigheter om risikoen for stormingen, men ikke detaljert om innholdet. Det er fortsatt mange uavklarte spørsmål om hvem som var med på å arrangere opptøyene, blant annet om hvem som satte opp og betalte for bussene. Flere internasjonale aviser har begynt å se på sammenhengen mellom søndagens angrep mot demokratiet i Brasil og den lignende Kongress-stormingen i Washington D.C. 6. januar 2021. Løgnen om at valget var stjålet har ved begge tilfeller blitt fyrt opp av Donald Trumps rådgiver Steve Bannon, påpeker BBC. Også Ali Alexander, en Trump-aktivist som dukket opp som en av lederne av «Stop the steal»-bevegelsen etter Kongress-stormingen, applauderte demonstrasjonene i Brasil ved å skrive på Telegram at de måtte «gjøre det som var nødvendig». Bolsonaro-støttespillerne ropte at man måtte stoppe «kommunistenes overtagelse», en retorikk som lignet Trumps supportere. Bolsonaros rådgivere møtte også Trump i Florida i november. Forskeren John Scott-Railton stiller dessuten spørsmål ved hvorfor plakatene til de brasilianske demonstrantene sto på engelsk, og hvem som sto bak. 

Mandag ble Jair Bolsonaro innlagt på sykehus i Florida. 


KAMPER I BAKHMUT OG SOLEDAR: Ifølge britisk etterretning har Russland og Wagner-gruppa kontroll over mesteparten av den ukrainske byen Soledar i Donetsk. De siste fire dagene har Russland og Wagner gjort framskritt i det britisk etterretning beskriver som å sannsynligvis være et forsøk på å ta byen Bakhmut fra nord og å forstyrre kommunikasjonslinjer. Ukrainas president Volodimir Zelenskyj sier ukrainske styrker holder ut i begge byene, til tross for omfattende ødeleggelser. Rundt 60 prosent av bygningene skal være ødelagt. Ifølge ukrainsk etterretning forbereder Russland seg på å mobilisere en halv million flere soldater
 


  • HURRA, VI BLIR FLER! Filter Nyheter skal ansette en ny journalist (hjelp oss gjerne med å spre utlysningen i sosiale medier!) Vil du bidra til at Filter Nyheter kan lage enda mer seriøs og kritisk journalistikk uavhengig av de store norske mediekonsernene, kan du tegne et abonnement her. 


GJENGJELDER SMITTE-TILTAK: Kinas brå snuoperasjon i covid-politikken, fra årelange, ekstreme smitteverntiltak til tilnærmet full åpning i løpet av dager i desember, har i praksis ført til at viruset er sluppet løs på en enorm befolkning med svært liten naturlig immunitet. Frykten for å innføre nye mutasjoner har fått omverdenen til å innføre særlige krav om testing for reisende kinesere. Nå gjengjelder landet det regimet i Beijing mener er diskriminerende tiltak, ved at ambassaden i Sør-Korea har suspendert utstedelsen av kortvarige visum, og sier tiltaket først vil justeres dersom Seoul letter på testkravene. Uten at det er meldt offisielt skjer det samme i Japan, ifølge landets reiseindustri. 

Kinesiske statsmedier forsøker å avdramatisere covid-utbruddet etter at det siste «null-covid»-tiltaket – begrensninger på bevegelsesfriheten til Hong Kong – er avviklet i dag. Men vestlige smitteverneksperter har advart mot at landets offisielle smittetall kan være upålitelige, og satellittbilder som dem Washington Post har publisert, med stor trafikk rundt kremeringsanlegg, bidrar ikke til tilliten. 


SPYDEBERG-SIKTELSE UTVIDET: Siktelsen mot mannen som er pågrepet for å ha solgt narkotika til tvillingjentene som døde i Spydeberg natt til søndag, er utvidet til også å ha henlatt 16-åringene i hjelpeløs tilstand. Politiet har bedt om at han varetektsfengsles. Mannen er tidligere dømt for en serie simple ran, skriver VG. En mann i 20-årene er siktet for uaktsomt drap på tvillingene, som ble funnet døde på en privat adresse. Han ble varetektsfengslet i går.

Statsforvalteren vurderer å åpne tilsynssak i forbindelse med dødsfallene.