Terrorfrykten øker i Sverige – grensekontrollen skjerpes

Sverige skjerper kontrollen ved grensene på grunn av koranbrenning-krisen, basert på en analyse om at Sverige nå er et «prioritert mål» for ekstreme islamister. – Det er ekstremt viktig å stoppe farlige mennesker fra å komme til Sverige, sa statsminister Ulf Kristersson på en pressekonferanse i formiddag (bildet over er tatt ved en annen anledning). Samtidig trer tidligere besluttede tiltak hos politiet i kraft i dag, som blant annet omfatter utvidede muligheter for kropssvisitasjoner, id-kontroller og ransaking av kjøretøy. Flere aktører forsøker å eskalere situasjonen. Sikkerhetstjenesten Säpo jobbet i morges med å finne ut hvem som står bak masseutsendelse av en sms som oppfordret til hevnaksjoner mot personer som har skjendet koranen. Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) pekte i går på sanksjoner og diplomatiske reaksjoner som mulig respons på koranbrenningene, og oppfordret medlemslandene til å «overveie å iverksette ethvert nødvendig tiltak de anser som passende i deres relasjon med land der koranen skjendes, som i Danmark og Sverige». (Uttalelsen «kunne ha vært mye verre», skal man tro Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen).     

Reaksjonene i utlandet har foreløpig ikke rettet seg mot Norge, på tross av at den muslimfiendtlige organisasjonen SIAN har stått bak en rekke koranbrenninger her, senest foran Stortinget sist lørdag. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at sikkerhetssituasjonen i Norge per nå ikke er endret, men at den kan bli påvirket av det som skjer i våre naboland.


  • STØTT FILTER NYHETER – KJØP ET ABONNEMENT. For 100 kroner i måneden får du papirmagasin i posten og full tilgang til våre nyhetsbrev. Vi sender ut en rykende aktuell nyhetsoversikt hver morgen og fordypning om blant annet klimakrisa og kraftsituasjonen hver uke. Abonnementet kan sies opp når som helst. Klikk her for å lese mer!

VIL VENNE SEG TIL ANGREP: «Moskva er raskt i ferd med å venne seg til en fullverdig krig»tvitret Zelenskyj-rådgiver Mykhailo Podoljak i morges og hintet samtidig til at Russland ville få besøk av «flere uidentifiserte droner» i tiden som kommer. Uttalelsen følger i kjølvannet av flere droneangrep på russisk territorium de siste dagene, deriblant nattens angrep på en skyskraper i Moskva som huser flere departementskontorer. President Zelenskyj selv uttalte i helgen at droneangrepene «gradvis brakte krigen tilbake på russisk jord». Kyiv har ikke påtatt seg ansvar for angrepene.

Russland skal også ha avverget et angrep med sjødroner mot to russiske krigsskip i Svartehavet i natt, ifølge det russiske forsvarsdepartementet. Tirsdag tilbakeviste Zelenskyjs rådgiver russiske anklager om at Ukraina også skulle ha angrepet et sivilt russisk fartøy, men han kommenterte ikke angrepene på marinefartøyene.


KALTE EGEN PARTILEDER DIKTATOR OG LØGNER: Mer trøbbel for Industri- og næringspartiet (INP), som håper på sitt store gjennomslag i valget i september: Avisa Vårt Oslo har fått tak i et internt notat der INPs fylkesleder i Oslo, Inger Thorbjørnsen, ifølge avisa omtaler sin egen partileder Owe Ingemann Waltherzøe som «diktator», løgner, manipulator og baksnakker og en som «hørtes gal ut» i telefonsamtaler. – Hvis dere skriver dette, er vi ferdig som parti. Jeg har bedt VårtOslo om å destruere dokumentet, som er et internt arbeidsdokument. Det skal ikke leses av noen, sier Thorbjørnsen til Vårt Oslo. Partiledere Waltherzøe uttaler at det er «enkelte harde tak» i partibyggingen.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.