Terrorangrepene mot moskeer på New Zealand: Dette vet vi

Al Noor-moskeen i Christchurch, der 41 av ofrene skal ha omkommet. (Google Street View)

En mann begynte å skyte rundt seg i Al Noor-moskéen i Christchurch, New Zealand, kort tid etter fredagsbønnen hadde startet fredag ettermiddag 15. mars lokal tid. I samme tidsrom kom meldinger om skyting ved Linwood-moskéen i bydelen Linwood. De to åstedene ligger rundt 5 kilometer fra hverandre. Dette er fakta om det svært alvorlige angrepet (sist oppdatert mandag 18. mars):

  • Australske myndigheter har identifisert drapsmannen som en hvit australier fra New South Wales. Han karakteriseres som en «ekstremistisk, høyrevridd, voldelig terrorist» av Australias statsminister Scott Morrison. Angrepet ser ut til å ha vært godt planlagt, ifølge myndighetene. Drapsmannen selv identifiserer seg som Brenton Tarrant (28). Myndighetene sier mannen utførte angrepet alene.
  • To andre personer ble pågrepet på åstedet med skytevåpen, men ble løslatt lørdag. En fjerde person som ble arrestert hadde trolig ikke noe med hendelsene å gjøre og ble løslatt fredag. Ingen av de pågrepne har vært registrert av etterretningstjenesten i forkant av angrepet.
  • New Zealands statsminister Jacinda Ardern beskriver hendelsene som et terrorangrep.
  • 50 personer døde og 50 ble skadet. 41 skal ha omkommet ved Al Noor-moskéen, 7 ved Linwood-moskeen og en på sykehus.
https://twitter.com/CNN/status/1106449755092205568 Artikkelen fortsetter under kartet [caption id="attachment_5460" align="alignnone" width="1281"] Terrorangrepene fant sted i og ved to moskeer i Christchurch, New Zealand.[/caption]  
  • Drapene ble live-streamet i 17 minutter av drapsmannen, som bar hjelmkamera.
  • Politiet arbeider for å fjerne videoopptaket, som deles på sosiale ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.