Taxiforbundet kjørte over 100 Uber-turer for å anmelde sjåførene

105 Uber-sjåfører i Oslo-området blir i dag politianmeldt av Norges Taxiforbund for å ha tatt betalt for å kjøre persontransport uten å ha løyve. Det går fram av en pressemelding som ble sendt ut i dag. Forbundet har selv brukt Uber-appen til å bestille turer og bruker kjørekvitteringene som bevis, går det fram av anmeldelsen. – De vi har fått opplysningene fra, har opptrådt som helt vanlige uberkunder. Identifisering er skjedd ut fra informasjonen som er gitt av Uber i forbindelse med turene, uttaler taxiforbundets leder Øystein Trevland. Anmeldelsen argumenterer for at det er nødvendig å straffe et stort antall sjåfører for å statuere at det er ikke er risikofritt å bruke Uber til å tilby transport utenfor sentrum, der flere sjåfører har blitt stoppet av politiet de siste månedene.  

Har bare bevis for enkeltturer

Men bare 15 av de 105 anmeldte sjåførene er registrert med mer enn èn tur, på tross av at tidligere rettsavgjørelser peker på at det må være snakk om å «drive» en tjeneste for at kjøringen skal rammes av yrkestransportloven. – Det er per i dag ikke avklart om en enkelt tur oppfyller kravet til «å drive», sier advokat Jens-Henrik Lien, som har forsvart en rekke Uber-sjåfører i Norge. Norges taxiforbund vil ikke opplyse om noen av de 15 anmeldte sjåførene som er tatt for mer enn en, er tatt for mer enn to turer. Og selv om opprettelsen av et enkeltmannsforetak ble trukket fram av Borgarting lagmannsrett i en dom i mars som et tegn på at transportvirksomheten til den tiltalte bar preg av mer enn sporadisk kjøring, har ikke taxiforbundet ikke sjekket om noen av...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.