Tar oppgjør med eget program: «Enøyd», «respektløst», «sekterisk»

Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt.

Bare 70 522 mennesker stemte på Rødt i fjorårets valg, men en oppslutning på 2,4 prosent holdt til stortingsplass for partileder Bjørnar Moxnes. I år har imidlertid Rødt gjort det svært godt i en rekke meningsmålinger (før helgen var partiet oppe i 5,3 prosent i Norstats måling for NRK). Faktisk så godt at mini-partiets programfestede ideologi i sommer ble en debatt-føljetong i VG, der politisk redaktør Hanne Skartveit konkluderte med at Rødt var en «politisk forfører» som ville sende landet ut i konkurs og la velferdsstaten bryte sammen dersom de fikk makt. I dette intervjuet snakker Moxnes om:

  • Hva han egentlig mener om Rødts omstridte prinsipprogram (der flere av formuleringene er respektløse, enøyde eller sekteriske, ifølge partilederen).
  • Hvorfor «populisme» ikke nødvendigvis er et skjellsord - og hvordan venstresidepopulister er noe annet enn høyresidepopulister, selv om de er enig i svært mange saker.
  • Hvorfor partiet Rødt, ifølge ham selv, i én forstand er «de beste sosialdemokratene» (prinsipprogrammet slår for øvrig fast at Ap-ledelsen bruker sitt parti «som redskap for å holde arbeiderklassen i ro»).
  • Hvorfor motvilje mot Rødt handler om «fordommer» og «ting som forgjengerne våre har stått for».
  • Og at det kanskje ikke var bare smart av Gerhardsen-regjeringen å ta imot Marshall-hjelp fra USA etter andre verdenskrig.

Moxnes: - Populisme ikke et skjellsord

Rødts gode resultater på de siste meningsmålingene, der partiet er godt over sperregrensa og stjeler mange velgere fra Arbeiderpartiet, mener Moxnes skyldes at han har vært en «trekkhund» i flere store saker. Det gjelder mistillitsforslaget mot statsråd Sylvi Listhaug...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.