Svetlana Tikhanovskaja i Oslo: – Vi kan ikke be folk demonstrere, prisen er for høy

Svetlana Tikhanovskaja på besøk i Oslo.
– Vi kan ikke be folk demonstrere, fordi prisen er for høy. Det kan bety flere år i fengsel. Det sier Svetlana Tikhanovskaja (38) på et møte med sivilsamfunn hos Den norske Helsingforskomité i Oslo. – Akkurat nå er det veldig tøft. Men når regimet faller, så har vi hundrevis av ulike initiativ som hjelper folk i Hviterussland og dem som er i eksil. Under sitt norgesbesøk har Tikhanovskaja blitt fotfulgt av sikkerhetsvakter. Det er bare en drøy uke siden en hviterussisk aktivist, som hjalp hviterussere i eksil i nabolandet Ukraina, ble funnet forslått og hengt i en park etter at han skulle jogge en tur.

Nominert til fredspris

«En nasjonalhelt» – «modig» – «en lærer som ikke engang ville bli politiker».  Den hviterussiske opposisjonslederen har fått skryt fra flere hold mens hun har vært i Norge etter en invitasjon fra Utenriksdepartementet. Jette Christensen (Ap) har nylig nominert henne til Nobels fredspris Torsdag ettermiddag deltok Tikhanovskaja på en markering foran Stortinget – et arrangement stelt i stand av organisasjonen Razam for hviterussere i Norge.  – For første gang har vi klart å bevise valgfusk, og vi har oppnådd at regimet er delegitimisert. 41 land har innført ulike tiltak mot regimet. Et titalls land har begynt å hjelpe regimets ofre, helsepersonell, journalister og arbeidere, sa Tikhanovskaja i talen på Eidsvolds plass.  [caption id="attachment_73193" align="alignnone" width="2848"]

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.