Svenske dømt til fengsel på livstid for spionasje

LIVSTID FOR SPIONASJE: De to brødrene fra Uppsala som sto tiltalt for grov spionasje til fordel for Russland er i en svensk tingrett dømt til henholdvis livstid og ni år og ti måneders fengsel. Den eldste, Peyman Kia (42), ble arrestert i 2021 og skal ifølge dommen ha utnyttet ansettelsesforhold i svensk sikkerhetspoliti og den militære sikkerhetstjenesten til å kopiere rundt 90 dokumenter med innhold som kan skade Sveriges sikkerhet, og levert dem videre til russerne. Payam Kia (35) skal ha medvirket til overleveringen av rundt 60 dokumenter – hjemme hos ham fant politiet blant annet en falsk bilnøkkelbrikke som var utstyrt med skjult kamera og minnebrikke, skriver SVT. Spionasjen skjedde på organisert og systematisk vis, og motivasjonen for brødrene var å berike seg selv – det «finnes ingen formildende omstendigheter», skriver rettens formann. 


YTRE HØYRE I VIKTIG KOMITE: I et nytt vitnesbyrd om hvor mektig den ytterliggående fløyen av Det republikanske partiet er blitt i kjølvannet av spillet om ordførervervet i Representantenes hus, har trumpister og valgresultat-fornektere som Marjorie Taylor Greene, Paul Gosar og Lauren Boebert sikret seg plasser i komiteen som har mandat til å sette igang formelle undersøkelser og etterforskninger. Det skriver The New York Times. Fra den såkalte Oversight and Accountability Committee kan de være med på å forme granskninger av presidentskapet til Joe Biden mens han – formodentlig – driver valgkamp mot Donald Trump.

Både Greene og Gosar ble fjernet fra sine Kongress-komiteer i forrige periode etter å ha oppfordret sine tilhengere til vold mot politiske motstandere, og har deltatt på eventer sammen med holocausutfornekteren og hvit makt-profilen Nick Fuentes.

 


  • Årets første utgave av Filter magasin er sendt i trykken! Se fram til en papirutgave med de beste sakene fra den siste måneden – om blant annet Rolleforståelsesutvalgets rapport om Norsk narkotikapolitiforening og hvordan Russland driver cyber-krig mot Ukraina (inkludert historien om hackergruppa Sandworm, som er inspirasjonen bak månedens forsidetegning). Filter Nyheters magasin kan ikke kjøpes andre steder enn ved å abonnere – og det gjør du ved å klikke her!


KREVER SVAR FRA PST: Tilliten til PST i det skeive miljøet er svekket etter at de fikk vite at sikkerhetstjenesten mottok et terrorvarsel bare seks dager før Oslo-skytingen 25. juli i fjor, skrive VG. Avisa avslørte forrige uke at en agent på oppdrag fra Etterretningstjenesten deltok i en undercover-operasjon og via dette kom på sporet av et nettverk rundt Arfan Bhatti som planla et terrorangrep i Skandinavia. Varselet skal ha vært uten opplysninger om tid, sted eller navn på hvem som skulle gjennomføre angrepet, men var nok til at E-tjenesten varslet videre til PST. Nå har flere stilt spørsmål ved om terroren kunne vært unngått, og PST-sjef Beate Gangås inviterte Oslo Pride til et møte torsdag i et forsøk på å gjenreise tilliten. Pride-arrangørene hadde med seg en liste på 19 spørsmål der de krevde ærlige svar på hva PST kunne og burde ha gjort. Dan Bjørke i Oslo Pride sa etter møtet at det er vanskelig for dem å forstå at de har hatt informasjon om en mulig terrorhendelse i forkant, men at de opplevde at PST tok dem på alvor. 

Ni dager før terrorangrepet nedjusterte PST risikoen for islamistisk terror i Norge fra «mulig» til «lite sannsynlig». Til tross for varselet fra E-tjenesten ble ikke trusselfaren justert opp igjen og Oslo politidistrikt fikk ingen informasjon om konkrete trusler i forkant slik at de kunne satt inn ekstra ressurser. Da PST allerede dagen etter fastslo at det var terror der radikale islamister sto bak, oppga de ikke hvorfor denne konklusjonen kom såpass fort. Nå har de altså opplyst om at dette var på grunn av informasjon fra E-tjenesten. To personer ble drept og mer enn 20 skadet som følge av terrorangrepet. 


STRØMDEBATTENS TO LEIRE: Regjeringen, LO og NHO er representanter for én av to tydelige leirer som begynner å avtegne seg i strømprisdebatten: De som mener løsningen på strømkrisen er mer kraftutbygging, og de som mener løsningen på strømpris-krisen er innføring av flaskehalser mot Europa. Dypest sett handler konflikten om synet på markeder, skriver journalist Jostein Henriksen i ukas utgave av vår kraftkrise-spalte Filter KALDDUSJ. Klikk her for å lese! MAKTKAMP I RUSSLAND: Søndag takket Russlands president Vladimir Putin Det russiske forsvarsdepartement for å ha tatt kontroll over Soledar. Ifølge Aftenposten var intervjuet spesielt både fordi Putin sjelden gir intervjuer om situasjonen i Ukraina, og fordi han ikke nevnte leiesoldathæren Wagner som selv hevder å stå for seieren. Ifølge militæreksperter fra ISW kan også Putins talsperson, Dmitrij Peskov, indirekte ha anklaget Wagner-leder Jevgenij Prigozjin for offentlig å «avsløre» konflikten mellom Det russiske forsvarsdepartementet og Wagner-gruppa, og Wagner-lederen har fortsatt å uttale seg kritisk til Det russiske forsvarsdepartementet. 

Nå hevder også Wagner-gruppa at de har tatt kontroll over den ukrainske landsbyen Klishchiivka, som ligger enda nærmere og sørvest for den strategiske byen Bakhmut enn Soledar. Ukrainske myndigheter har foreløpig ikke kommentert påstandene, ifølge The New York Times.

  • Foto: Svensk politi

Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.