Stortingets presidentskap skjulte konflikt om de hemmelige tjenestene: – Helt enestående

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) lå i 2014 i en flere måneder lang konflikt med Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget)  - uten at komitépolitikerne på Stortinget ble informert. Konflikten berørte de hemmelige tjenestenes tillitsforhold til sine granskere. I tillegg skal presidentskapet ha lagt lokk på saken i nesten to måneder i det som framstår som en dekkoperasjon da EOS-utvalget til slutt ville varsle Stortinget direkte. Konflikten og den antatte treneringen kan blant annet ha ført til store forsinkelser i en evaluering av EOS-utvalget. Samtidig skal presidenskapet ha blandet seg inn i selve mandatet for evalueringen ved å «bortfortolke» det kanskje mest betente området av alle: «hvordan sikre norsk demokratisk kontroll av fremmede staters overvåking av norske borgere». Det framgår av et historisk skarpt brev sendt presidentskapet fra Martin Kolberg på vegne av kontroll- og konstitusjonskomiteen på onsdag (først omtalt  av Dagens Næringsliv). Les hele brevet her. Thommesen selv uttaler i dag via NTB at det ikke er grunnlag for den kritikken komiteen kommer med og at han vil gjøre rede for dette i sitt svar til komiteen.

– Helt enestående

Presidentskapets opptreden vakte i 2014 stor undring blant de erfarne medlemmene i EOS-utvalget, på tvers av partitilhørighet. Filter Nyheter har vært i kontakt med flere medlemmer som bekrefter at saken er korrekt framstilt av kontrollkomiteen, slik de ser det. – Som alle andre er jeg svært spent på hva presidentskapet nå svarer. Dette er en helt enestående sak, sier Theo Koritzinsky, som har sittet i EOS-utvalget siden 2007. Han vil ikke gå inn på detaljene, utover at han mener det oppsiktsvekkende komitébrevet gir en p...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.