Stortingsflertall for å kutte HRS-støtte (og andre saker du bør få med deg i dag)

Forskere klør seg i hodet over at et hull på størrelse med Østerrike har åpenbart seg i isen i Antarktis – hundrevis av kilometer fra iskanten.

Den britiske finansministeren har i dag avvist et krav om å sette av midler for å forberede Storbritannia på å forlate EU uten noen avtale – for å vise motparten i de saktegående forhandlingene at man mener alvor. «Jeg tror de allerede vet at vi mener alvor», sier Philip Hammond.

Og det hvite hus klargjør: President Trump var i det spøkefulle hjørnet da han i et intervju med Forbes i går utfordret utenriksminister Rex Tillerson til å sammenlikne IQ-tester.

Dagens tall:

Ellers:

STORTINGSFLERTALL FOR Å KUTTE HRS-STØTTE: Både Venstre og KrF er mot å videreføre statsstøtten til Hege Storhaugs organisasjon Human Rights Service, skriver Aftenposten i dag. Dermed er det ikke lenger flertall i Stortinget for å støtte HRS.

Stiftelsen får 1,8 millioner kroner i året fra en en tilskuddsordning som skal medvirke til at innvandrere deltar og får økt tillit til samfunnet. HRS er imidlertid mer kjent for sin sterkt islamkritiske blogg og for stunt som å oppfordre leserne til å ta bilder av muslimer på gata.

I 2016 hadde HRS totale driftsinntekter på nesten 4 millioner kroner. Ut over statsstøtten får stiftelsen formodentlig en del privat pengestøtte. Om regjeringen viderefører støtten, kutter den eller gir HRS støtte via andre budsjettposter, får vi svar på når det nye statsbudsjettet legges fram i morgen.

I et intervju med oss som ble publisert i går forsvarer Sylvi Listhaug (Frp) støtten til stiftelsen: «Det kan ikke være sånn at bare de med helt korrekte meninger får statsstøtte. Da blir det forferdelig kjedelig. Det er heller ikke poenget med statsstøtten. Den er til for å støtte organisasjoner som jobber litt forskjellig».

Les gjerne hele intervjuet, der integreringsministeren også snakker om netthat blant sine tilhengere, ytterliggående krefter på alle sider av politikken, og barnefattigdommen i innvandrertette Grønland.

 

SPANSK STAND-OFF: Spanias statsminister Mariano Rajay ba i dag Catalonias delstatspresident Carles Puigdemont om å avklare hva han egentlig mener, etter at sistnevnte i går erklærte delstatens uavhengighet – for umiddelbart å oppheve den igjen for å «gå i dialog» med sentralmakten i Madrid.

Det spanske senatet har i dag formelt startet prosessen som kan ende med full inndragelse av lokal autonomi og selvstyre, og legge Catalonia under direkte styring fra Madrid. 

Puigdemonts linedans i delstatsparlamentet i går var formodentlig et forsøk på å anerkjenne en folkeavstemning der 90 prosent stemte for å opprette en egen stat (selv om are 42 prosent deltok) – og samtidig kjøpe seg tid. Catalonia mangler både juridiske institusjoner, grensekontroll og skatteinnkrevingsapparatet som må til for å overleve en brå løsrivelse, skriver The Guardian.

Det eneste åpenbare resultatet av gårsdagens tale er at spenningen videreføres på ubestemt tid, og mens begge sider nå mener ballen er i den andres hender, mener mange i Catalonia at både Puigdemont og Rajay må gå av for at floka skal løses, tvitrer BBCs Europa-redaktør.

 

VERDENSØKONOMIEN BEDRER SEG: Selv om det går trått i USA, Storbritannia og India, er veksten i verdensøkonomien som helhet forventet å fortsette neste år, ifølge en rapport fra det internasjonale pengefondet (IMF).

Fondet tror nå økonomien vokser med 3,6 prosent i 2017 og 3,7 prosent i 2018; begge tall en oppjustering på 0,1 prosentpoeng i forhold til hva man trodde i april og juli. Forventningene til såvel eurosonen som Japan, Kina og Russland oppjusteres.