Store ukrainske byer beleiret – snart slutt på vann, mat og medisiner

OMRINGER BYER: Russiske styrker fortsetter å posisjonere seg for å omringe og innta byer i sør og øst av Ukraina, rapporterer New York TimesDet russiske forsvarsdepartementets kunngjøring fra i dag tidlig om at den strategiske havnebyen Kherson ved Svartehavet er under russisk kontroll, som den første av de større byene i Ukraina, tilbakevises imidlertid av lokale myndigheter, som hevder kampene fortsatt pågår. Situasjonen i Kherson er likevel grim: Det er snart slutt på mat og medisiner, russiske soldater plyndrer butikker og apoteker, mange sivile er skadet, og befolkningen «venter på at et mirakel skal skje» slik at de døde kan samles og begraves og grunnleggende samfunnsstrukturer kan gjenopprettes, skriver henholdsvis sikkerhetssjef og ordfører i oppdateringer til omverdenen.

I millionbyen Kharkiv i nord er bysentrum fortsatt beleiret og rammet av nye missilangrep; mange mangler mat og vann. 21 er drept og 112 skadd i angrepene, melder regions-guvernøren ifølge The Guardian (tallene er ikke uavhengig bekreftet). Mariupol i sørøst skal også være omringet og forsøker forberede seg på invasjon.

FN bekreftet i 15-tiden i dag at russiske styrker nå har kontroll på atomkraftverket i Zaporizjzja, som er Europas største og har seks av Ukrainas i alt 15 reaktorer. Videoer på sosiale medier i dag har vist mengder av ubevæpnede ukrainske sivilister som har forsøkt å blokkere veien inn til kraftverket.

Det vil i dag finne sted samtaler mellom ukrainske og r...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.