Støre til Filter Nyheter: – Vi skal ikke åpne for gruvedrift som setter livet i havet i fare

Miljøaktivister demonstrerte utenfor Stortinget tirsdag. Foto: Silje Johanne Eggestad

Tirsdag stemte et flertall i Stortinget for regjeringens forslag om å åpne for mineralvirksomhet på norsk sokkel.

Allerede 5. desember ble det kjent at regjeringen hadde flertallet den trengte da Høyre og Frp støttet forslaget. 19. desember avla Energi- og miljøkomitéen sin innstilling, der de gikk inn for vedtaket.

Aktivister fra flere land hadde reist til Oslo for å demonstrere foran Stortinget i går. Blant dem var franske Camille Etienne, Anne-Sophie Roux og Netflix-stjernen Lucas Bravo.

De franske miljøforkjemperne mener man vet alt for lite om livet på havbunnen og at Norge nå risikerer å rasere sårbare økosystem både der og ellers i havet. De krever at Norge skrinlegger planene.

Også opposisjonspartiene SV, Rødt, Venstre og MDG krever at regjeringen stanser den pågående åpningsprosessen og heller innfører et moratorium – et midlertidig forbud – mot mineralvirksomhet på norsk sokkel på minimum 10 år.

Partiene mener regjeringen ikke har et godt nok kunnskapsgrunnlag til å åpne for utvinning.

Men til Filter Nyheter lover nå statsminister Jonas Gahr Støre at det ikke blir noen gruvedrift på havbunnen dersom kartleggingene viser at det vil skade livet i havet.

– Da må de i så fall kommunisere det langt tydeligere. Det andre land hører er...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.