Store tap i bankaksjer tross Bidens løfter om trygghet


PÅ TROSS AV JOE BIDENS tv-sendte tale om at det amerikanske banksystemet er trygt, falt bankaksjer som stein på børsen i går – enkelte har tapt over halve verdien – mens banker i alle størrelser opplever uro i markedene og tegn til at alle vil ta ut pengene sine før alle andre. Økte lånekostnader i kjølvannet av krisen har dessuten senket troen på en rente-hevelse neste uke, og mange av bankene har brått med å få priset om sine produkter.

USAs sentralbank skal granske hvilket tilsyn det har vært med Silicon Valley Bank, den store California-banken som gikk under fredag. 

Bekymringen har spredd seg globalt, slik at bankaksjer også taper seg i Asia, og interbankmarkedet, der bankene låner av hverandre, merker belastningen. Får du deja vu til finanskrisens tidligste dager i 2008 er det ingen grunn til det, sier amerikanske finansmyndigheter: Krisen er denne gang under en helt annen kontroll og bankene har de midlene de trenger for å ivareta sine forpliktelser. The New York Times/Reuters/AP News

BESLUTNINGEN I London og Washington DC om å gi Australia atomdrevne ubåter er første gang et konkret smutthull i ikkespredningsavtalen fra 1968 utnyttes av atom-makter for å overføre spaltbart materiale til en ikke-atommakt. Det kan skape en presedens som andre igjen kan utnytte til å unndra anriket uran eller plutonium – ingredienser i en kjernefysisk bombe – fra internasjonalt tilsyn, sier våpenkontrollører. The Guardian

ORKANEN «FREDDY» HAR har styrket seg etter først å ha herjet i sørøst-Afrika i slutten av februar.

Bli abonnent for å lese videre

Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.