Store ekstrabevilgninger til Forsvaret – kan ble strengere grensekontroll

STORE KONSEKVENSER FOR NORGE: 3,5 milliarder kroner ekstra til Forsvaret og sivilberedskapen i inneværende år. Tiltak for å kunne håndtere opp mot 100 000 flyktninger, med hurtigspor for å få dem raskt ut i samfunnet. 50 millioner kroner til næringslivet i nord, som er hardt rammet av sanksjonene mot Russland. Det er blant hovedpunktene i Regjeringens ekstrabevilgnings-pakke til tiltak for å håndtere den nye sikkerhetssituasjonen i Norge etter invasjonen av Ukraina, som ble lagt fram på en pressekonferanse i dag. Regjeringen vil blant annet ha mer militær tilstedeværelse i nord og større årvåkenhet mot russisk påvirkning og digitale angrep, og mer effektiv varsling av atomhendelser, skriver NTB. Justisministeren har også varslet at det kan bli strengere grensekontroller i Norge.


VIL IKKE BLOKKERE RUSSISK PROPAGANDA: EUs sanksjoner mot Russland er i dag innlemmet i norsk rett – de mest omfattende som noensinne er innført i Norge. De handler om å fryse økonomiske midler, innføre innreiseforbud og oppheve enkelte visumlettelser til Norge, og å stanse eksport, handel og transaksjoner som enten kan bidra direkte til krigsmaskineriet eller til å finansiere og støtte krigføringen. Det er tiltak rettet mot finanssektoren, energisektoren, transportsektoren, eksportkontroll og listeføring av mange hundre personer, ifølge en pressemelding fra UDNorge har i motsetning til EU valgt å ikke blokkere russiske propagandakanaler som RT og Sputnik fra å kringkaste på nett i Norge. «Desinformasjon bør så langt som mulig møtes med kildekritikk, ikke sensur. En blokkering kan også i neste omgang bli utnyttet av Putin-regimet og andre for å legitimere der...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.