Stor tilskuddsskandale: Derfor må Grete Faremo forlate FN


FIKK SPARKEN AV GENERALSEKRETÆREN: Tidligere justisminister Grete Faremo (Ap) ble lørdag bedt om å gå av som sjef for FNs kontor for prosjekttjenester (UNOPS), like etter at New York Times hadde publisert sin avsløring om en av de pinligste tilskudds-skandalene i FN på lang tid. Det er også NY Times som slår fast at det var generalsekretær António Guterres som fikk Faremo til å gå, og at det ikke var hennes initiativ, slik det kunne framstå i en fellesmail til ansatte. «UNOPS-ledelsen har – minst – oversett tydelige faresignaler, mislyktes med nødvendig kontroll og tok uakseptabel risiko med midlene», skriver USAs FN-diplomat på området, Chris Lu, etter at skandalen sprakk.

Saken dreier seg om en kontroversiell ordning der UNOPS tok en investeringsbank-rolle som blant annet kan ha påført FN et tap på 22 millioner dollar, med lån som ble godkjent av Faremo personlig:  «Ms. Faremo betrodde titalls millioner dollar til den britiske forretningsmannen David Kendrick, etter å ha møtt ham på en fest i New York i 2015. Faremos byrå ga også tre millioner dollar til en gruppe drevet av Kendricks 22 år gamle datter, Daisy, for å skape oppmerksomhet om trusler mot verdenshavene», skriver storavisa. 


SKYLDER PÅ VESTEN: Vladimir Putins tale til folket i anledning frigjøringsdagen i dag inneholdt ingen dramatiske nye kunngjøringer om eskalering av krigen i Ukraina – presidenten nøyde seg med å hylle soldatenes heltemot og kom med en sjelden anerkjennelse av tapene Russland er påført (inkludert et minutts stillhet for å hedre de...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.