Stoltenberg: «Offensiven er i gang»

«OFFENSIVEN ER I GANG»: Russiske styrker bombarderer ukrainske stillinger og landsbyer langs frontlinja i Donetsk-regionen i det Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier er starten på den fryktede, nye offensiven. Den er ventet i anledning at det er ett år siden fullskalainvasjonen startet. I dag og i morgen leder Stoltenberg et møte med Nato-landenes forsvarsministere i Brüssel, med mål om å få dem til å øke sine bidrag til den ukrainske forsvarsinnsatsen. «Putin sender inn tusener på tusener av soldater med aksept om en svært høy dødsrate(…) Putin ønsker fortsatt å kontrollere Ukraina, og derfor er den eneste måten å sikre at Ukraina seirer som selvstendig nasjon å fortsatt gi militær støtte», sa Stoltenberg på en pressekonferanse i dag

Norge donerer åtte stridsvogner av typen Leopard 2 A4 samt fire pansrede støttekjøretøyer til Ukraina. Det kunngjorde forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) før han satt seg ned med sine kolleger i den belgiske hovedstaden i dag.


FRYKTER RUSSISK KUPP: Moldovas president Maia Sandu hevet i går beredskapen i landet, og begrunnet det på en pressekonferanse med at det er fare for et russisk kupp av makten i landet. I dag ble landets luftrom stengt, foreløpig uten noen offisiell forklaring.
Ifølge Sandu planlegger sivile, men militært trente personer sabotasjeaksjoner, gisseltakninger og voldelige angrep mot regjeringsbygninger. Russland har siden starten av 90-tallet hatt et militært nærvær i den moldovske regionen Transnistria, som hevder sin uavhengighet fra regimet i Chisinau.

Nå frykter Sandu også at Kreml-vennlige innbyggere fra Russland, Montenegro, Belarus og Serbia tar seg til det lille landet mellom Ukraina og Romania for å fyre opp protestaksjoner mot de legitimt valgte myndighetene. De har lenge styrt landet mot tettere tilknytning til EU, og etter invasjonen i Ukraina i fjor ble de gitt formell kandidatstatus. I forrige uke gikk regjeringen av.


  • Kjøp et abonnement på Filter Nyheter! Du kan velge et rent digitalt abonnement med tilgang på våre faste nyhetsbrev og spalter, eller et papirabonnement med magasin i posten hver måned for en liten ekstra sum. Klikk her for å lese mer.

FIRST THEY TOOK TRONDHEIM…: Som om ikke Nidaros sosialdemokratiske forum er nok av en hodepine på Arbeiderparti-ledelsen, stiftes nå et tilsvarende, Trond Giske-tro lokallag av partiet i Bergen. Selvsagt med navnet Bjørgvin sosialdemokratiske forum. Tidligere stortingsrepresentant for SV, Ågot Himle, er blant initiativtakerne, skriver Vårt Land. Hun legger ikke skjul på at det dreier seg om et opprør mot pampene på Youngstorget: «Jeg kaller dette for stalinisme. Det Arbeiderpartiet sentralt gjør nå er jo det samme som partiene i Øst-Europa drev med da de ikke fikk orden på folket sitt», sier Himle.

Vårt Land melder også om at mannen som i stor grad har bidratt til å verve folk til Nidaros sosialdemokratiske forum gjennom sin populære Facebook-gruppe, Trygve Bauge, står i fare for å bli ekskludert av sitt eget parti – Vestre Aker Høyre – for sin entusiasme for sosialdemokratisk partibygging 390 kilometer lenger nord. 


NY SKYTEMASSAKRE I USA: Tre personer er drept og fem skadet etter at en 43 år gammel mann mandag åpnet ild flere steder på et universitetscampus i byen East Lansing i delstaten Michigan i USA. Såvel studenter som andre som er bosatt i nærheten lå flere timer i dekning mens politiet søkte etter gjerningsmannen, som ble observert på vei ut av universitetsområdet til fots etter ugjerningene. Han ble senere funnet død, øyensynlig etter å ha skutt seg selv. 

Politiet sier gjerningsmannen ikke var student eller hadde noen annen tilknytning til lærestedet og at det er uklart hvorfor han var der eller hva motivet bak skytingen kan ha vært.


«HE’S GONNA WALK»: Ingen av de to sannsynlige motstanderne i neste års amerikanske presidentvalg klarer å mønstre særlig entusiasme i sine egne partier. Det er konklusjonen etter at Associated Press har målt oppslutningen til Donald Trump og Joe Biden blant dem som støtter henholdsvis Det republikanske og Det demokratiske partiet i USA. En forskjell kan likevel spores i at pessimismen på partiets vegne er tiltagende i republikanske kretser, mens demokrater flest føler seg mer håpefulle enn oppgitte over partiet sitt. Betydelig skepsis er dog knyttet til presidentens alder: «He’s not going to run for office, he’s gonna walk», som en potensiell Biden-velger sier til nyhetsbyrået.

Tidligere ambassadør i FN, Nikki Hayley, har i dag annonsert at hun tar opp kampen mot Trump og (formodentlig) Ron Desantis jr. om å bli republikanernes presidentkandidat neste år.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.