Sterk kritikk av Stortingets pendlerbolig- og etterlønnsordninger

Riksrevisjonen bruker de sterkeste ordene den har – «sterkt kritikkverdig» – om Stortingets forvaltningen av representantgoder som etterlønn og pendlerbolig. I dag ble konklusjonen på halvannet års granskning lagt fram. Dette er blant hovedkritikken, ifølge Aftenposten:

  • Ledelsen på Stortinget har ikke hatt god nok kontroll på ordningene og har forvaltet dem på en dårlig måte.
  • Flere av dem som er valgt inn på Stortinget har ikke vært oppmerksomme nok på sitt selvstendige ansvar når de bruker de ulike økonomiske ordningene.
  • Flere av de folkevalgte har ikke overholdt opplysningsplikten. Dermed har de mottatt for mye enten i ytelser eller i lønn.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) sier presidentskapet er enig i kritikken og godt i gang med å rydde opp.


POLITIVOLD PÅ NORSK: En politibetjent i 30-åra er tiltalt for vold, utøvelse av offentlig myndighet og grovt uaktsomt brudd på tjenesteplikten, og risikerer å bli dømt til fengsel etter å ha gått løs på en person i Kongsberg sentrum i oktober i fjor med batong.

Dagbladet har publisert video fra overvåkingskameraet ved Esso-stasjonen midt i byen, der man ser den kaotiske situasjonen som oppstår etter at Kevin Simensen (26) blir lagt i bakken, og flere politifolk og en sikkerhetsvakt blir involvert. Simensen forteller Dagbladet at han tidligere på kvelden var bedt om å forlate puben Privat og at en vakt derfra i forkant av hendelsen snakket med politibetjenten.

Han stiller seg helt uforstående til at han ble lagt i bakken, gjentatte ganger slått med knyttet hånd og teleskopbatong, kastet på glattcelle og siktet for vold mot politimannen.

Under etterforskningen av saken skal det ha kommet fram at en annen tjenesteperson har slettet et mobilopptak som viste deler av hendelsen. Dette er anmeldt til Spesialenheten for politisaker, skriver Laagendalsposten.

Ifølge Spesialenheten ble det rapportert om hendelsen. De fastslår i sin vurdering av saken at den har betydning for den alminnelige tillit til politirapporter».

Justis- og beredskapsdepartementet vil ikke uttale seg om hendelsen siden den er en pågående straffesak.


  • Gled en venn med et Filter-abonnement! Kjøper du et årsabonnement på Filter Nyheter nå, spanderer vi et ekstra årsabonnement du kan gi bort til en venn. Klikk her for å tegne deg (du mottar i etterkant en e-post om hvordan du gir bort gaveabonnementet). 
  • Et abonnement på Filter Nyheter inneholder alle våre eksklusive nyhetsbrev og spalter, pluss vårt månedlige papirmagasin sendt hjem til deg i posten.

NYE TONER: Sveriges utenriksminister Tobias Billström (Moderaterna) sier at Sverige har et større problem med den kurdiske militære og politiske organisasjonen PKK innenfor sine grenser enn det som tidligere er kjent. Billström slår i et intervju med Dagens Nyheter fast at det er dette som er årsaken til at Tyrkia ikke ratifiserer landets medlemskap i Nato og at Sverige skylder tyrkerne å rydde opp. Det er den intensiverte politietterforskningen av kurdiske miljøer i kjølvannet av Nato-søknaden og Tyrkias motstand som skal ha avslørt at PKK både samler inn penger til finansiering av terrorvirksomhet i Sverige, og at organisasjonen kan koples til annen organisert kriminalitet, inkludert «beskyttervirksomhet» og narkotika. Regjeringen håper en innstramming av terrorlovgivningen som trer i kraft i juni skal fungere som en rambukk mot virksomheten.


INGEN BØNN: Jehovas vitner får ikke beholde registreringen som trossamfunn inntil søksmålet mot staten er rettslig avklart, har Oslo tingrett besluttet, skriver Vårt Land. Det er en tidligere kjennelse om såkalt midlertidig forføyning – der trossamfunnet skulle beholde rettighetene midlertidig – som nå er opphevet. Jehovas vitner kan verken kreve statlig tilskudd eller ha vigselsrett uten registreringen.


NATOS TABBE: Tidligere assisterende visegeneralsekretær i Nato, tyske Stefanie Babst, mener Natos store tabbe var å signalisere overfor Moskva at de ikke ville involvere seg direkte i Ukraina da det ble bygget opp store russiske styrker ved den ukrainske grensen vinteren 2021-22. Det skriver hun i en ny bok VG refererer. Natos avklaringer, blant annet at det ikke ville bli etablert noen flyforbudssone i Ukraina ved en eventuell russisk invasjon, beseglet landets skjebne, mener hun. Babst skriver Nato istedet burde ha benyttet seg av «strategisk tvetydighet».

Nå er krigen inne i sin trettende måned, og satellittbilder viser hvordan russiske styrker graver anti-stridsvogn-groper og etablerer forsvarslinjer med jernbarrikader i påvente av en ukrainsk motoffensiv i Donbas-regionen. STILNER NEPPE KOREANSK ATOM-DEBATT: USAs president Joe Biden sier den såkalte Washington-erklæringen som ble kunngjort med Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol i natt er et effektivt grep for å avskrekke Nord-Korea fra å angripe nabolandet i sør med sine stadig mer avanserte langdistansevåpen. Avtalen innebærer at USA periodisk utplasser kjernefysisk bevæpnede u-båter i landet, der de ikke har hatt slike siden 50-tallet, og involverer Seoul i planleggingen av operasjoner som involverer bruken av dem.

Men avtalen er ikke forpliktende nok til at sørkoreanere flest vil stole på at amerikanerne kommer dem til unnsetning ved et eventuelt angrep, og slik stilne debatten om at landet bør utvikle sine egne atomvåpen, sier eksperter til ReutersDeler av Yoons regjering frykter at USA ikke vil sette sin egen stillehavskyst i fare dersom Nord-Koreas missiler blir kraftige nok til å krysse havet, kanskje særlig ikke i en situasjon med en mer isolasjonistisk president i Det hvite hus. «Washington-erklæringen vil kanskje stanse løsprat om atomvåpen i Yoon-administrasjonen. Men det blir snarere et opphold i debatten, enn en definitiv slutt på den», sier en professor i utenrikspolitikk ved et universitet i Seoul til nyhetsbyrået.

Foto: Hans Permana (CC BY-NC 2.0)


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.