Statsrådkabal og restart av Kina-forhold (nyhetsbrev)

En mager trøst? Heller ikke i Tyskland klarer mediene å gjøre skikkelig faktasjekk før de slår opp krigen mot jula.

Ellers:

Anders Anundsen byttes ut med Per Willy Amundsen som justisminister, og Tord Lien med Terje Søviknes som olje- og energiminister, meldte NTB søndag. Men vær obs på at planen kan ha endret seg eller omfatter andre omrokeringer når Ernas mannskap møtes til statsråd på Slottet i morgen. Søviknes’ forhistorie har du forhåpentlig ikke glemt; Amundsen (som i dag er statssekretær i kommunaldepartementet og har vært Frps innvandringspolitiske talsmann) har blant annet undret seg i full offentlig om ikke det er på tide med et nytt korstog.


Restart

Norge er igjen venner med verdens mest folkerike stat, seks år etter at den kinesiske menneskerettighetsaktivisten og dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris og all politisk kontakt med Beijing opphørte. Landene har fra i dag normale diplomatiske relasjoner og starter umiddelbart forhandlinger om en frihandelsavtale, melder UD i en pressemelding. Norge har ikke gitt noen innrømmelser, men jobbet langsiktig med å gjenoppbygge tilliten, sier Erna Solberg til VG. Xiaobo sitter for øvrig fortsatt fengslet.


Tech-nei til muslimregister

Buzzfeed har sjekket, og ingen av de amerikanske teknogigantene ville bistått dersom Trump-administrasjonen skulle gjøre alvor av ideen om et sentralt muslim-register (myndighetene hadde trolig vært i stand til å lage det uansett, gjennom sin overvåking av datatrafikk). Med mulig forbehold for Oracle, som ikke ville svare. Andre juledag blir USAs neste president forøvrig valgt formelt, når valgmennene møtes i sine respektive delstatshovedsteder. Og nei, uansett hvor innstendig kjendisene trygler kommer det ikke til å endre på det faktum at den neste presidenten heter Donald J. Trump.


Busses ut av helvete

Evakueringen av sivilister fra Øst-Aleppo og – i motytelse til Iran og Assad; syke og sårede fra to opprørsbeleirede, shiadominerte landsbyer – fortsetter i sneglefart. 350 kom seg ut av Aleppo søndag og var i elendig forfatning, ifølge en lege i de opprørskontrollerte områdene som mottar flyktningene: Utsultede, tørste og syke. Det er anslått at rundt 80 000 mennesker har forlatt Øst-Aleppo de siste dagene, de fleste av dem på egen hånd, men det skal fortsatt være tusener igjen og mange mangler både mat, husly og brensel (og det er minusgrader om nettene). Et diplomatisk framstøt i Sikkerhetsrådet for å sikre FN-overvåking og nødhjelp ventes å bli blokkert av Russland. Fredag stanset evakueringen av Aleppo fullstendig etter at seks av bussene i de lojalistiske landsbyene ble overfalt og satt i brann av opprørere, men i dag skal et dusin busser ha gjennomført nye turer.

Fortsatt god førjul! Med vennlig hilsen

Pål Nordseth
Redaktør i Filter media