Statsministeren i skvis etter koranbrenning i Sverige

AVSKYELIG, MEN LOVLIG: Sveriges bestrebelser med å få Tyrkia til å oppheve blokkeringen av svensk Nato-medlemskap blir ikke enklere av aktivister som bruker provoserende virkemidler mot Tyrkia på svensk jord. Tidligere har kurdiske PPK-allierte aktivister brukt sin demonstrasjonsrett i Sverige til å «henge» en dukke som forestilte president Recep Tayyip Erdogan, til skarpe reaksjoner fra Ankara – nå har også den antiislamske danske oppvigleren Rasmus Paludan bidratt til å kaste bensin på bålet. Hans siste koranbrenning, i nærheten av den tyrkiske ambassaden i Stockholm, har fått den tyrkiske regjeringen til å fremme et krav om at Sverige «slutter å gjemme seg bak hensynet til ytringsfriheten» og tyrkere til å marsjere i anti-svenske tog. Den svenske statsministeren Ulf Kristersson sier Paludans aksjoner er avskyelige og dypt respektløse mot de troende, men understreker i et SVT-intervju at slike ytringer er og alltid vil være lovlige. 


– BRUKER HØYREEKSTREME TIL TERROR: Vestlig etterretning mener russiske agenter trakk i trådene og instruerte medlemmer av en militant hvit makt-gruppering til å sende en serie brevbomber til blant annet den spanske statsministerboligen og forsvarsdepartementet i høst. Det skriver The New York Times. Også den amerikanske og den ukrainske ambassaden i Madrid (der én person ble skadet) mottok slike bomber, i november og desember. 

Amerikanske myndigheter mener at Den russiske imperiebevegelsen (RID) – høyreekstremister med treningssenter i St. Petersburg, medlemmer spredd i flere europeiske land, koblinger til spanske ytre høyre-grupper og, ifølge USA, russisk etterretning – sto bak forsendelsene. Hensikten til russiske myndigheter skal, ifølge amerikanerne, ha vært å teste bruken av stedfortredergrupper til å gjennomføre terroraksjoner i Vest-Europa i tilfelle eskalering av krigen i Ukraina.  


VIL UANSETT DONERE STRIDSVOGNER: Polen vil be Tyskland om godkjennelse til å donere tyskproduserte Leopard 2-stridsvogner til Ukraina, men bryr seg ikke nødvendigvis om svaret de får. På den annen side er den tyske utenriksministeren Annalena Baerbocks signaler (i et tv-intervju søndag) om at landet «ikke vil stille seg i veien» for allierte lands ønsker om å donere slike tunge våpen, et glimt av håp om at tyskerne selv vil delta i koalisjonen som utstyrer ukrainerne med stridsvogner, mener statsminister Mateusz Morawiecki. Han sier Polens eneste betingelse for å sende de tunge våpnene østover er at man kan bygge «i det minste en liten koalisjon av land» som står sammen om det, ifølge Reuters (Finland har også kunngjort at landet har som hensikt å avgi Leopard 2-vogner til Ukraina). Det råder en viss tvil om Baerbocks bemerkning søndag er forankret i regjeringen, blant annet fordi hun i dag har unnlatt å svare på oppfølgingsspørsmål om saken. 

Stridsvogn-saken og våpenstøtte til Ukraina forøvrig er ifølge Dagbladet tema på et møte i Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen her hjemme i kveld. «Det er ventet at DUUFK skal diskutere om Norge formelt skal be Baerbock om tillatelse til å støtte Ukraina med tyske stridsvogner», skriver avisa.


  • Et nytt papirmagasin er sendt i trykken! I januarutgaven av Filter-bladet kan du blant annet lese om russisk cyberkrig mot Ukraina, oppsummering av de drøyeste funnene i rapporten om samrøre mellom norsk politi og Norsk narkotikapolitiforening, og mye mer. Fås BARE ved å abonnere. Klikk her for å lese mer og tegne et abonnement!

WAGNER-AVHOPPEREN PÅGREPET: Den russiske Wagner-avhopperen Andrej Medvedev er i dag pågrepet etter utlendingsloven. De vurderes om Medvedev skal fremstilles for internering, sier fungerende leder for juridisk seksjon i Politiets utlendingsenhet, Jon Andreas Johansen, til NRK.

Medvedevs forsvarer Brynjulf Risnes sier til VG at det er «gnisninger» mellom hans klient og politiet, fordi Medvedev, som har søkt om asyl i Norge, har vanskelig for å avfinne seg med sikkerhetstiltakene som er satt inn.

Kripos bekreftet i dag at det er gjennomført avhør av russeren, som skal ha hatt en lederstilling i leiesoldatgruppa Wagner før han hoppet av og klarte å rømme til Norge over grensa i Finnmark. 


  • PSST! Har du fått med deg at Filter Nyheter søker en ny journalist? Vi er svært glade for at vei har fått inn mange sterke søknader, men tar selvsagt imot flere. Det nærmer seg søknadsfrist, så tips gjerne hvis du vet om noen som burde søke! 

RETTEN AVVISTE PLAKATSAK: Oslo tingrett har avsagt kjennelse om å avvise hele den såkalte plakatsaken knyttet til NNPF-debatten, fordi statsadvokaten som tok ut tiltale for «hensynsløs adferd» mot en NNPF-kritisk eks-advokat selv viser seg å være medlem av Norsk narkotikapolitiforening. Kjennelsen innebærer at rettssaken som skulle starte i dag er avlyst, mens det blir opp til statsadvokatembetet å anke avgjørelsen eller eventuelt ta stilling til om en habil statsadvokat kan ta ut ny tiltale. (Aner du ikke hva vi snakker om kan du lese redaktør Harald S. Klungtveits kommentar om saken fra i fjor).


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.