Statens tall sier oljeleting ved russegrensa går i tap – Oljedirektoratet vil likevel lete mer

Dette er riggen Songa Enabler på Korpfjell-prospektet. Bildet er tatt av Greenpeace som protesterte mot leteboringen.
«Oljedirektoratets rolle er å bidra til at verdiskapingen for samfunnet blir størst mulig». Slik lyder tredje setning i Oljedirektoratets (OD) ukesferske rapport om olje- og gassressursene i Norge, «Ressursrapport 2020». Det er et omfattende, årlig dokument som er viktig for oljebransjen og staten. Vurderingene i disse rapportene brukes blant annet til å vurdere hvor oljeselskapene skal få lete etter olje og gass. Den ble publisert dagen etter NRK publiserte e-poster og interne notater som viser at Olje- og energidepartementet (OED) i 2013 eksplisitt instruerte direktoratet om å fjerne økonomiske analyser fra nettopp ressursrapporten. Den tilsa at Barentshavet sørøst kunne bli et tapsprosjekt. Det var samtidig som Stortinget vurderte å åpne området for oljevirksomhet. Til årets rapport har embetsverket også gjort en studie på lønnsomhet fra leteaktivitet de siste tjue årene. Oljedirektoratet rapporterer fortsatt ikke, sju år og fire tørre brønner senere, hva oljeletingen i det for tiden skandaleombruste Barentshavet sørøst har kastet av seg - eller kostet oss, alt ettersom - selv om de altså nettopp har gjort et omfattende studie og har tallene. [caption id="attachment_29891" align="alignnone" width="1080"] Her, i havområdet nord for Kirkenes, ligger Barentshavet sørøst.[/caption]

Har så langt tapt 1,2 milliarder - omtrent som OD hadde regnet ut

På spørsmål om å få konkrete tall for Barentshavet sørøst, viser Oljedirektoratet bare til en graf i ressursrap...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.