GJERDRUM KOMMUNE SIKTET: På dagens pressekonferanse sa advokaten til Gjerdrum kommune, Jan Fougner, at han ikke tror politiets siktelse mot kommunen vil ende som en straffesak: «Dette er slik jeg ser det en sak som hører hjemme i det politiske system og ikke domstolene».
I siktelsen vises det blant annet til 12 ulike bekymringsmeldinger og varsler som ble sendt til kommunen i perioden 2008–2020. I henhold til naturskade-lovens paragraf 20 mener politiet at kommunen hadde plikt til å følge opp disse varslene. Ingen kommuner er noen gang blitt dømt etter denne lovparagrafen, ifølge VG.
Advokaten er svært kritisk til kommunen får skylden etter at de hadde bidratt til å gi opplysninger til undersøkelsene i et års tid, uten at de hadde indikasjoner på at de var mistenkt. «Like etterpå kom siktelsen som en bombe», sa han.
TROLIG FLERE TRUSLER: En spørreundersøkelse gjort av forskere ved Politihøgskolen blant norske politikere i fjor, der 205 svarte, indikerer at en økende andel politikere (på Stortinget, i regjeringen og i partienes sentralstyrer) blir utsatt for trusler og andre alvorlige hendelser. Det ser også ut til å være en forverring i andelen som fryktet for sikkerheten til sine nærmeste eller begrenset sine uttalelser i politiske saker som følge av uønskede hendelser.
De fleste politikerne har opplevd plagsomme og uønskede henvendelser, men i Stortinget/regjeringen er det også hele 36 prosent som oppgir å ha blitt truet med skade mot de...