Spår ny jihadist-bølge: – Om du ber meg om å bli norsk, må du fortelle meg hva det betyr

Iyad El-Baghdadi frykter økt radikalisering neste år. (Foto: Harald S. Klungtveit)

Menneskerettighetsaktivisten Iyad El-Baghdadi tror vi er på vei inn i en «perfekt storm» av radikalisering av unge muslimer i Europa, og at Norge ikke kan fraskrive seg ansvar. Noe av bakteppet: Høyrepopulismens framgang i vestlige land og det internasjonale samfunnets fallitt i møte med Assad-regimets massemord i sivilbefolkningen, i samme periode som IS mister fysisk terreng.

– Trendene ser ikke bra ut. Om man lykkes med å presse IS ut av de geografiske områdene, vil man få mange hjemvendte jihadister i Vesten. Klarer man å både identifisere dem og pågripe dem, og putter dem i fengsel, blir de ideologer og symboler. Blir de ikke fengslet, kan de gå rundt og forkynne. De kommer tilbake i en atmosfære av økende radikalisering, der det er mer sannsynlig enn før at de finner rekrutter, sier El-Baghdadi til Filter Nyheter.

Han ser ikke veldig lyst på 2017:

– Terrorisme, tyranner og intervensjoner er et ondt triangel. Hver gang syklusen går en runde, kan vi se at den muterer: Vi hadde Taliban, så fikk vi al-Qaida, så kom IS. Hva blir resultatet av neste omdreining?

El-Baghdadi var en av de mest populære nettaktivistene under Den arabiske våren. (Følg ham på Twitter her.) Nå har 39-åringen politisk asyl i Norge, etter at han i 2014 ble pågrepet og deportert fra De forente arabiske emirater til Malaysia, like etter ytringer som ble oppfattet som kritikk av regimet i Egypt. Fra et kontor rett bak Stortinget jobber han nå med bokprosjekter om blant annet radikalisering, som fellow hos tankesmien Civita.

– Jeg ble nylig spurt: Hva om vi bare stanser muslimsk innvandring til Europa og følger en politikk med ikke-intervensjon i utlandet? Det høres ut som en enkel løsning - «ok, det er mye ustabilitet i Midt-Østen, så vi holder oss utenfor - og det er økende politisk uro hos oss på grunn av migrasjon...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.