Slutt på klikkfiske i Facebook-dammen, men ministre får fortsatt gi styreverv til eks-kolleger

Facebook ruller nå ut en ny algoritme som skal oppdage og stanse feilaktige eller overdrevne nyhetsartikler fra å spre seg i feeden til folk. Andre saker det er verdt å få med seg i dag:
Næringsminister Monica Mæland var ikke inhabil da hun utnevnte tidligere regjeringskollega Thorhild Widvey til styreledervervet i Statkraft. Det er konklusjonen fra lovavdelingen i Justisdepartementet, som fikk i oppdrag å vurdere utnevnelsen etter at debatten om saken blusset opp i sommer. Mæland erkjente likevel på en pressekonferanse i dag at hennes SMS-korrespondanse med Widvey i saken ble unntatt offentlighet med feil lovhjemmel. Tekstmeldningene vil nå offentliggjøres – følg med for eksempel påNRK.

Staten får en ny sjanse til å overbevise retten om at fengselsvesenets behandling av Anders Behring Breivik ikke strider mot menneskerettighetene når ankesaken kommer opp i Borgarting lagmannsrett 29. november. Det er satt av fire dager til saken. Breivik gikk til sivilt søksmål mot staten og fikk delvis medhold i Skien tingrett i april i år.

Bank of England kuttet i går styringsrenta – for første gang på sju år – fra 0,5 til 0,25 prosent. I tillegg iverksetter Storbritannias sentralbank flere andre tiltak for å unngå en resesjon i kjølvannet av Brexit-avstemninga, deriblant en ny runde med såkalte kvantitative lettelser – økning av mengden penger som utstedes.

Den østerrikske kansleren Christian Kern tok onsdag til orde for å avslutte de nå elleve år lange EU-forhandlingene med Tyrkia. Kern kaller et tyrkisk EU-medlemsskap «diplomatisk fiksjon» og viser til at landet sliter med såvel demokratiske standarder som økonomisk utvikling. Uttalelsene har utløst skarpe reaksjoner i Ankara, der EU-minister Ömer Celik beskylder den østerrikske statslederen for å løpe de høyreekstremes ærend, skriver Der Spiegel.

Privat romfart vil for første gang forlate en lav jordbane når selskapet Moon Express neste sommer vil lande en robot på Månen og dermed innkassere en pris utlyst av Google. I et viktig gjennombrudd for Moon Express har amerikanske myndigheter gitt selskapet grønt lys til å gjennomføre ferden på tross av at det juridiske rammeverket for privat romferd til andre himmellegemer fortsatt er under utarbeidelse. Andre private ferder til Månen er ventet i 2018 og 2020, skriver Verge.

Fortsatt god dag!

Pål Nordseth, redaktør i Filter media (og nyhetsbrev-vikar for Harald Klungtveit)