Slik mener de Finnmark vil se ut når regjeringen er ferdig

Berlevåg julen 1944

Finnmark fylkesting nekter å bidra i arbeidet med å meisle ut det nye storfylket Troms og Finnmark. Krigsretorikken er sterk både fra lokale politikere og engasjerte innbyggere. På nettsiden forfinnmark.no, opprettet for å protestere mot tvangssammenslåingen, skriver en at konflikten og motstanden trolig vil gå inn i historiebøkene som «den finnmarkske våren» med direkte referanse til Midtøsten: «Vi husker alle den arabiske våren i 2001. Et folkeopprør. Et fortvilet rop og håp om demokrati og frie valg. Men som raskt ble slått ned av diktatorer. Med hjelp av tvang og militærmakt. Heldigvis er det siste uaktuelt i Norge. Men tvang er tydeligvis legitimt politisk også her til lands.  Selv mot viljen til 87 prosent av befolkningen i Finnmark». Det er ikke bare reform-motstandere som bruker krigsretorikk. Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, har trukket paralleller mellom Finnmark-motstanden og seperatistkampen i Katalonia i Spania, og mener at organisasjonen For Finnmark driver en «geriljakrig». Kommunalminister Monica Mæland forstår ikke at finnmarkingene med fylkestinget nekter å velge ut politikere som skal forberede sammenslåingen, og mener dette er det samme som å melde seg ut av «muligheten til å påvirke framtiden» (til TV 2 den 22. juni). – Vi vet godt om motstanden i Finnmark. Men vi har tegnet et nytt regionkart, sa Mæland til kanalen. Hvorfor er Finnmarkingene så forbannet at de melder seg helt ut? Det handler åpenbart om makt og penger, politisk representasjon og arbeidsplasser, men også om en rekke historiske hendelser som er risset inn i minnet, identiteten og finnmarkingenes syn på seg selv og statsmakten. Begeret er såpass fullt at det gjerne ikke skal mer enn e...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.