Slik har Marine Le Pen kultivert tette bånd til Kreml i over ti år


19. juni gjorde det høyrepopulistiske partiet Rassemblement National (Nasjonal Samling) et brakvalg i Frankrike. Selv om partiet har fordømt den russiske invasjonen i Ukraina, har Marine Le Pen og Rassemblement National kultivert tette bånd til Kreml i over ti år.

Nasjonal Samling har gått fra åtte til 89 seter, og med det blitt det tredje største partiet i den franske nasjonalforsamlingen. Det høyrepopulistiske partiet som tidligere kalte seg Nasjonal Front har en lang historie med kontakt med Vladimir Putins Russland, som inkluderer møter, støtte til okkupasjonen av Krymhalvøya og reiser til russiskokkuperte deler av Ukraina.

Flere advarer derfor mot at et styrket Rassemblement National kan true sanksjonene mot Russland, og kanskje også Ukrainas kandidatstatus i EU. 


Ville ha «kontinental union» i stedet for EU

Historien om Russland og Nasjonal Front, som partiet kalte seg den gangen, begynner sent på 1980-tallet da Marine Le Pens far, partigrunnleggeren Jean-Marie Le Pen, knyttet kontakt med flere russiske ultranasjonalister.

Le Pen og rådgiverne hans besøkte Russland flere ganger på 1990- og 2000-tallet, der de blant annet møtte den nylig avdøde ultranasjonalisten Vladimir Sjirinovskij, «nasjonalbolsjeviken» Eduard Limonov og den høyreekstreme filosofen Aleksandr Dugin.

Le Pen hadde allerede kommet med flere positive uttalelser om Sovjetunionen og Russland. For eksempel erklærte han at han ville være den første til å sette en rød stjerne på lua i et sovjetisk Europa, og tok til orde for å erstatte EU med en «kontinental union» fra Brest til Vladivostok.

Når den høyreradikale Le Pen snakket såpass positivt om den sosialistiske supermakten, hadde det sammenheng me...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.