Slik gikk det med ytre høyre i EU-valget: Nå bygges alliansene

Den islamfiendtlige provokatøren Stephen Yaxley-Lennon, mest kjent under pseudonymet Tommy Robinson, hadde planlagt å «spasere inn i Brussel som Connor McGregor» etter valget til EU-parlamentet for halvannen uke siden. Slik gikk det ikke: Bare 2,2 prosent av velgerne i det britiske valgdistriktet North West støttet Yaxley-Lennons uavhengige kandidatur. Salen brøt ut i latter da det svake resultatet ble lest opp. Etterpå skrev flere kommentatorer om hvordan Europa hadde gått klar av en varslet ytre høyre-bølge. https://twitter.com/AmemeHack/status/1132793302217089025 Det var en sannhet med modifikasjoner, selv om europeere også stemte på liberale, EU-vennlige og klimabevisste kandidater. Men «heller enn en seier for demokratiet, viser EU-valget og reaksjonene etterpå hvordan populisme generelt - og høyreradikal populisme spesielt - er blitt mainstream og normalisert», skriver den nederlandske statsviteren Cas Mudde. Kort oppsummert gjorde de høyreradikale partiene i europeisk politikk et solid valg. Og det er knyttet stor spenning til hvordan de velger å samarbeide når det nye parlamentet kommer sammen 2. juli.

Farage størst i Storbritannia - UKIP feilet

I Storbritannia ble Nigel Farages nyetablerte Brexit Party landets desidert største parti med en oppslutning på 30,75 prosent. Dette tilsvarer 29 mandater, noe som gjør Brexit Party til det nasjonale partiet med flest seter i hele EU-parlamentet. https://twitter.com/Nigel_Farage/status/1132794993758941185 Det finnes selvsagt nyanser: De uttalt EU-vennlige remain-partiene i Storbritannia (Liberaldemokratene, De Grønne, Change UK og Plaid Cymru) fikk samlet sett 35,81 prosent av stemmene, samtidig som Farages brakvalg kom på bekostning av et elendig resultat for UKIP: Med bare 3,21 prosent oppslutning, tapte partiet alle sine seter i EU-parlamentet (og heller ikke avtroppende...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.